Victoire Ingabire Umuhoza

Dret a la democràcia i la participació política.
Ruanda
[Alliberada de la presó setembre 2018]

Victoire Ingabire Umuhoza és presidenta de les Forces Democràtiques Unides (FDU), coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa a Europa, els Estats Units i Canadà, així com també membres residents a Ruanda. La idea d’una oposició unificada a l’exili basada en els ideals de l’estat de dret, bona governança, els valors democràtics, el respecte als drets humans i on l’eix unificador siguin els ideals polítics i no la pertinença a un grup ètnic determinat, va dominar tota la seva carrera política. Per aquest motiu, va participar en la creació del partit FDU al 2006 i el seu compromís polític i ètic la va dur a ser proclamada presidenta de FDU. En 2009 va decidir abandonar la carrera professional en el món del comerç internacional per tornar al seu país natal, després de 16 anys exiliada als Països Baixos, i presentar-se com a candidata a les eleccions presidencials d’agost del 2010 pel partit FDU.

Quan va arribar a Ruanda al gener de 2010, Victoire Ingabire Umuhoza va pronunciar un discurs al Memorial del Genocidi demanant el reconeixement de totes les víctimes, sense distinció ètnica i, per tant, que també es perseguissin els crims de guerra i contra la humanitat que va cometre el Front Patriòtic Ruandès (FPR) contra els hutus i es commemoressin les víctimes hutus durant la guerra. Arran d’aquest discurs, contrari a la ideologia del FPR, partit que governa Ruanda des del 2003, Victoire Ingabire Umuhoza va ser empresonada a l’octubre del mateix any i al 2012 el Tribunal Superior de Kigali la va condemnar a 8 anys de presó per “negació del genocidi” i “conspiració contra el país per col·laborar amb un grup terrorista”. A l’any següent, el Tribunal Suprem va augmentar la seva condemna a 15 anys de presó.

El coratge de Victoire Ingabire Umuhoza ha estat reconegut a nivell internacional, al 2012 va ser candidata al premi Sàkharov per la Llibertat de Pensament del Parlament Europeu, al 2015 al Premi Internacional de Catalunya i la Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i la Pau ha creat el premi que duu el seu nom.

L’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat s’han significat especialment en el cas de Victoire Ingabire Umuhoza i sobre la situació a la zona dels Grans Llacs, arran de l’assassinat de la cooperant manresana de Metges del Món, Flors Sirera, l’any 1997. El passat més de febrer, el Ple Municipal de Manresa va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció en què es recolzava la candidatura de Victoire al Premi Internacional Catalunya 2015 i en la qual es feia esment del suport de l’Ajuntament de Manresa al procés de Diàleg IntraRuandès.

Ingabire ha recorregut el seu cas davant el Tribunal Africà de Drets Humans i dels Pobles, amb seu provisional a Arusha. Ruanda ha acceptat la jurisdicció d’aquest tribunal i, a més, al gener del 2013 va signar i dipositar una declaració que permet a individus i ONG presentar-hi casos. Amb l’objectiu de dificultar el procés d’Ingabire, Kigali va intentar retirar aquesta declaració al febrer del 2016. No obstant això, el passat mes de juny el Tribunal Africà de Drets Humans va anunciar que, si bé era possible la retirada, aquesta requeria 12 mesos d’antelació. A més va dictaminar que ni el cas d’Ingabire ni altres afers pendents davant del Tribunal se’n veurien afectats.

En els darrers mesos, el seu marit, Lin Muyizere, ha alertat que les condicions d’empresonament d’Ingabire s’han degradat. Tot i que ha estat transferida a l’àrea comuna reservada a les dones, la seva situació és diferent a la de la resta de presos. Té les visites limitades a una persona per setmana i ha deixat de tenir contacte amb els seus advocats. “En definitiva, sempre és objecte d’una vigilància especial”, conclou Muyizere.

El setembre del 2018, Victoire Ingabire ha estat alliberada de forma inesperada, com a part d’un indult a més de 2.000 presoners. Després del seu alliberament, Victoire ha declarat que “hi ha esperança per a l’obertura de l’espai polític”, però “també li demanaria (al president Paul Kagame) que alliberi altres presos polítics que segueixen a la presó”. Podeu llegir més a: http://www.europapress.es/internacional/noticia-presidente-ruanda-indulta-lider-opositora-victoire-ingabire-20180915082728.html. 

Activistes relacionats i relacionades amb Victoire Ingabire Umuhoza

Desirée Bela Lobedde

Espanya
Defensant els drets humans des de Catalunya: activisme antiracista

Yslem, hijo del desierto

Sàhara Occidental
Dret a la pau. Drets civils i polítics

Ilham Tohti

Xina
Drets civils i polítics. Drets de les minories ètniques i nacionals.

Wendy Quintero

Nicaragua
Defensa de la democràcia i de la llibertat d’expressió i opinió.