» El Projecte

La implicació de les ciutats catalanes en la defensa i promoció del drets humans té un llarga trajectòria que s’ha anat desenvolupant tant en actuacions de cara a la pròpia ciutadania local com les que han fet internacionalment. En el primer aspecte, un bon exemple és la Xarxa de Ciutats i Pobles pels Drets Humans impulsada per la Diputació de Barcelona i que compta amb 134 municipis que s’han adherit a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Pel que fa a la defensa i promoció dels drets humans de forma global, els municipis catalans tenen una dilatada experiència que va des de la incidència política (amb l’aprovació democions sobre temes de drets humans) a la sensibilització (mitjançant l’organització d’activitats diverses de denúncia de les violacions dels drets humans que es produeixen a totes les regions del món) passant per actuacions més específiques (com ara el finançament de projectes de cooperació al desenvolupament relacionats directament amb els drets humans o la col·laboració en programes d’acollida de defensors i defensores de drets humans en perill).

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana. Dos cops l’any, amb municipis diferents participants a l’edició de Primavera i de Tardor, el projecte organitza la visita a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període d’entre 8-12 dies en què participen en una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles,…) que serviran per donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los. Així mateix el projecte contempla l’organització d’una jornada sobre el tema dels defensors i defensores  i altres activitats complementàries.

» Els objectius

Millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania de les ciutats participants.

 

Objectius específics

  • Donar a conèixer la tasca de diferents defensors i defensores de drets humans, ajudant d’aquesta manera a la seva protecció.
  • Visibilitzar la feina dels municipis participants com a ciutats defensores dels drets humans.
  • Ajudar a l’intercanvi d’experiències entre defensors i defensores de diferents llocs del món, identificant les similituds i diferències en la seva feina.
  • Donar a conèixer les arrels, la situació i els efectes dels conflictes que es viuen en els llocs de procedència dels defensors i defensores.

» Declaració institucional

Declaració institucional de les ciutats defensores dels Drets Humans (DH)

ELa pau, els drets humans i la solidaritat han de ser eixos vertebradors de qualsevol política pública, a escala nacional i internacional. Les ciutats, com a administració més propera a la ciutadania, s’han constituït en actors d’aquestes polítiques des de fa com a mínim 20 anys, amb l’adopció de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998) que donà peu a l’aprovació, dos anys més tard, de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

En solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que se succeeixen per tot el món, diversos municipis catalans organitzem per sisè any consecutiu, amb suport de la societat civil i d’altres institucions públiques, el projecte Ciutats defensores dels drets humans, que enguany tindrà dues edicions, de primavera i tardor.

Aquest projecte posa en valor la tasca de defensores i defensors de drets humans: individus i associacions civils que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a col·lectius històricament vulnerabilitzats com dones, joves, minories, i persones desplaçades o desposseïdes.

Molts d’aquestes defensores i defensors posen en perill la seva vida i llibertat pel fet de reivindicar i exercir drets que són universals: drets socials i de participació política que són trepitjats grollerament als seus països per les autoritats públiques o amb la seva aquiescència. Segons Front Line Defenders, més de 300 defensors i defensores han estat assassinats per la seva tasca l’any 2017. I les pressions i amenaces afecten cada any a milers més.

És per això que un any més donem suport al projecte de Ciutats defensores dels drets humans i:

  1. Reivindiquem la vigència i ple respecte dels drets reconeguts internacionalment, així com del dret de les defensores i defensors de drets humans a desenvolupar la seva tasca sense riscos ni amenaces.
  2. Recordem i donem suport a la crida feta per les Nacions Unides ara fa vint anys de defensar als qui defensen els drets humans, com a compromís ètic i polític dels governs democràtics.
  3. Recordem que les minories de tot tipus es troben en una situació d’especial vulnerabilitat davant la violació dels drets humans i que cal protegir amb especial atenció els seus drets.
  4. Condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores de drets humans, incompatibles amb el dret internacional dels drets humans, i llur persecució per part de governs autoritaris. I exigim l’alliberament i retirada de càrrecs contra Victoire Ingabire Umuhoza, Abdulhadi Alkhawaja, Omid Kokabee i Ilham Tohti, defensors i defensores part d’aquest projecte, que actualment estan empresonats o en llibertat condicional als seus països d’origen a causa del seu activisme.
  5. Renovem el nostre compromís amb els drets humans i ens comprometem a mantenir i intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans, tant a escala local com internacional.