» El Projecte

La implicació de les ciutats catalanes en la defensa i promoció del drets humans té un llarga trajectòria que s’ha anat desenvolupant tant en actuacions de cara a la pròpia ciutadania local com les que han fet internacionalment. En el primer aspecte, un bon exemple és la Xarxa de Ciutats i Pobles pels Drets Humans impulsada per la Diputació de Barcelona i que compta amb més de 147 municipis que s’han adherit a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Pel que fa a la defensa i promoció dels drets humans de forma global, els municipis catalans tenen una dilatada experiència que va des de la incidència política (amb l’aprovació democions sobre temes de drets humans) a la sensibilització (mitjançant l’organització d’activitats diverses de denúncia de les violacions dels drets humans que es produeixen a totes les regions del món) passant per actuacions més específiques (com ara el finançament de projectes de cooperació al desenvolupament relacionats directament amb els drets humans o la col·laboració en programes d’acollida de defensors i defensores de drets humans en perill).

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana. Es tracta d’organitzar l’estada a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període de 7/10 dies per organitzar una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles,…) que serviran per donar a conèixer la tasca dels defensors/es i la importància de recolzar-los. Així mateix el projecte contempla l’organització d’una jornada sobre el tema dels defensors i defensores  i altres activitats complementàries.

» Els objectius

Millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania de les ciutats participants.

 

Objectius específics

 • Donar a conèixer la tasca de diferents defensors i defensores de drets humans, ajudant d’aquesta manera a la seva protecció.
 • Visibilitzar la feina dels municipis participants com a ciutats defensores dels drets humans.
 • Ajudar a l’intercanvi d’experiències entre defensors i defensores de diferents llocs del món, identificant les similituds i diferències en la seva feina.
 • Donar a conèixer les arrels, la situació i els efectes dels conflictes que es viuen en els llocs de procedència dels defensors i defensores.

» Declaració institucional

Declaració institucional de les ciutats defensores dels Drets Humans (DH)

El respecte pels drets humans i el foment de la pau són deures que totes les administracions públiques han d’assumir i que cal realitzar a escala global i local. Els municipis tenen doncs un paper fonamental en la promoció i garantia dels drets humans i la pau.

En solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que se succeeixen per tot el món, diverses ciutats catalanes han organitzat per cinquè any consecutiu, amb suport de la societat civil i d’institucions públiques, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Aquest projecte té per finalitat posar en valor la tasca de defensores i defensors de drets humans: individus i col·lectius que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a persones desplaçades o desposseïdes i a col·lectius que en determinades circumstàncies es poden trobar en situacions d’especial vulnerabilitat, com les dones, la joventut o les persones que pertanyen a minories nacionals o ètniques, religioses i lingüístiques.

Moltes d’aquestes defensores i defensors posen en perill la seva vida i llibertat pel fet de reivindicar i exercir drets que són universals: drets socials i de participació política que són trepitjats grollerament als seus països per les autoritats públiques o amb la seva aquiescència. L’any 2016, 281 persones defensores dels drets humans van ser assassinades a 25 països, gairebé la meitat de les quals defensaven la terra i els drets mediambientals i dels indígenes, segons dades de Frontline Defenders. A més del risc a perdre la vida, centenars d’activistes pels drets humans són criminalitzats amb l’objectiu de silenciar les seves lluites.

El risc és especialment greu per a les dones defensores de drets humans, que són susceptibles de majors abusos i agressions. Per aquesta raó enguany 8 dels 9 activistes convidats en el marc del projecte són dones que protagonitzen la defensa dels drets a contextos geogràfics tan diversos com el Nord d’Àfrica, l’Àfrica Subsahariana, l’Orient Mitjà, Europa i Amèrica del Sud i del Nord. Les amenaces diàries que pateixen moltes d’elles fan imprescindible el suport i la solidaritat dels pobles i ciutats de Catalunya.

Enguany ens congratulem especialment de la presència de Wafae Charaf al grup de defensores, amb qui ens hem solidaritzat en les dues anteriors edicions del projecte per haver estat empresonada únicament per la seva denúncia de violacions dels drets humans al seu país. Lamentem, en canvi, que Victoire Ingabire, Abdulhadi Alkhawaja i Ilham Tohti segueixen empresonats pel mateix motiu i que a Omid Kokabee, tot i que es troba en llibertat provisional pel seu estat de salut, no se li hagi concedit la llibertat incondicional.

En aquest context:

 1. Ens adherim un any més al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que se celebrarà entre el 25 de setembre i el 7 d’octubre de 2017.
 2. Reivindiquem la vigència i ple respecte dels drets de les persones que defensen els drets humans a desenvolupar la seva tasca sense riscos ni amenaces, particularment de les dones defensores que requereixen una especial protecció.
 3. Reivindiquem igualment el ple respecte dels drets fonamentals de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva, amb particular cura pel que fa als drets de dones i infants, en tots els estadis des de llur sortida del país fins el seu assentament definitiu.
 4. Recordem la situació d’especial vulnerabilitat que viuen determinades minories i la indefensió que pateixen davant les violacions dels seus drets.
 5. Instem al Govern de la Generalitat i al Govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament de Victoire Ingabire a Ruanda, Abdulhadi Alkhawaja a Bahrain, Ilham Tohti a Xina i la llibertat incondicional d’Omid Kokabee a l’Iran.
 6. Condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores de drets humans, incompatibles amb el dret internacional dels drets humans, i llur persecució per part de governs.
 7. Renovem el nostre compromís amb els drets humans a escala local i ens comprometem a mantenir i intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans, tant a escala local com internacional.