Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain)

9 des. 2020

Abdulhadi Al-Khawaja: cadena perpètua a una llarga trajectòria de defensa dels drets humans.

L’Abdulhadi Al-Khawaja és un històric activista per a la defensa dels drets humans a Bahrain. Entre altres, ha participat en la posada en marxa del Centre pels Drets Humans de Bahrain (BCHR) i del Centre pels Drets Humans del Golf (GCHR). Després de passar dues dècades a l’estranger (a partir de 1991, amb l’asil reconegut a Dinamarca), va tornar a Bahrain quan, amb l’arribada al poder de Hamad bin Issa Al Khalifa, va semblar que s’obria un període de reforma. El pas dels anys, però, va deixar clara la manca de voluntat política per avançar cap a una societat més democràtica.

Al 2011, Al-Khawaja va participar en les protestes que van marcar l’arribada de la Primavera Àrab a Bahrain. Poc després, va ser detingut a cops i condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar. A la presó, ha patit greus tortures i maltractaments. Ha dut a terme diverses vagues de fam, en protesta per la seva situació i per les abusives condicions que es viuen a la presó de Jaw.

L’intent de silenciar Abdulhadi Al-Khawaja reflecteix un patró sistemàtic de repressió contra qualsevol expressió dissident o de protesta. Com denuncia Human Rights Watch, les autoritats han prohibit el funcionament de qualsevol mitjà de comunicació independent al país, han dissolt tots els grups d’oposició i continuen detenint i condemnant activistes i periodistes. La recent mort del primer ministre, Khalifa bin Salman Al Khalifa, que ha governat amb mà de ferro les darreres cinc dècades, no genera gaires expectatives de canvi.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar al regne de Bahrain:

  • Que posi immediatament en llibertat al defensor dels drets humans Abdulhadi Al-Khawaja, que està empresonat únicament pel seu exercici legítim i pacífic dels drets a la llibertat d’expressió, associació i reunió, drets reconeguts internacionalment.
  • Que alliberi altres presos i preses de consciència a qui s’ha condemnat per motius polítics.
  • Que s’investiguin les denúncies de tortura i maltractaments a la presó de Jaw, que es facin públics els resultats d’aquesta investigació i que les persones responsables dels abusos comesos siguin posades a disposició judicial.

Dona suport a la petició d’alliberament d’Abdulhadi Al-Khawaja

Signa! (clica aquí)

Comparteix el teu suport a les xarxes socials amb les etiquetes #CDDHLliures, #FreeAlkhawaja i #Bahrain!

 

Necessites més informació? Pots consultar aquests enllaços:

https://www.frontlinedefenders.org/en/case/case-history-abdulhadi-al-khawaja
https://www.gc4hr.org/country/index/country/9

Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans. Actualment està impulsant diverses campanyes per demanar l’alliberament de defensores i defensors de drets humans empresonats arreu del món, entre les quals es troba la d’Abdulhadi Al-Khawaja. La Maryam Al-Khawaja, filla de l’Abdulhadi, va participar al projecte en la seva edició de 2015.

Vols donar suport a altres activistes a qui s’ha privat injustament de llibertat? Coneix les seves històries i signa les peticions:

  • Ilham Tohti (República Popular de la Xina): cadena perpètua al diàleg sobre la qüestió uigur. Enllaç a la petició
  • Nasrin Satoudeh (Iran): 38 anys de presó per silenciar la defensa dels drets humans Enllaç a la petició