Ciutats Defensores dels Drets Humans cancel·la les edicions de primavera i tardor de 2020 pel coronavirus

Davant l’actual situació d’emergència provocada per la Covid-19 arreu del món, hem hagut de cancel·lar les dues edicions presencials de Ciutats Defensores dels Drets Humans d’enguany.

La pandèmia del coronavirus ha obligat a cancel·lar l’edició de primavera, que s’havia de celebrar entre el 25 de març i el 3 d’abril i l’edició de tardor que anava a tindre lloc del 16 al 28 d’octubre, amb la participació d’un total de 14 activistes i defensors i defensores dels drets humans.

Ciutats Defensores dels Drets Humans és una iniciativa conjunta entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de 27 municipis catalans i altres institucions i entitats, que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca quotidiana.

Anualment s’organitza, dos cops l’any l’estada a Catalunya d’un grup d’activistes, durant dos períodes d’entre una i dues setmanes, per participar en una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a centres educatius, escoles, entrevistes amb mitjans de comunicació…) que serveixen per donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los.

L’edició de primavera havia convidat a 6 defensors i defensores dels drets humans procedents de Sudàfrica, el Salvador, Uganda, Filipines, Colòmbia i Brasil. Estaven previstes activitats a: Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Es van cancel·lar totes les activitats, però es poden consultar les entrevistes als i les defensores que havien de participar:

  • Karla Avelar, de COMCAVIS Trans i Asile LGBT (El Salvador, refugiada a Suïssa). Defensora dels drets de la població LGBTI .
  • Yurany Cuellar, de la Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (Colòmbia). Activista  en defensa dels drets de les dones camperoles.
  • Lucinda Evans, de Philisa Abafazi Bethu (Sud-Àfrica). Defensora que lluita contra les violències masclistes.
  • Dimir Viana (Brasil). Activista artístic en la defensa dels drets humans i el medi ambient.
  • Maria Sol Taule,  de Karapatan. (Filipines). Advocada i activista que defensa els drets civils i polítics.
  • Victor Ochen , de African Youth Initiative Network (Uganda). Defensor de la cultura de la pau i dels drets dels i les joves.

L’edició de tardor anava a comptar amb la participació de 8 defensors i defensores de drets humans d’arreu del món, que lluiten específicament pels drets de les dones, els drets mediambientals, els drets de les persones refugiades i migrades, el dret a la pau i el dret a la llibertat d’expressió. S’anaven a realitzar activitats a: Sant Boi de Llobregat, Barberà del Vallès, Begues, El Prat de Llobregat, Esplugues del Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí,  Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans.

Si ve, s’han hagut de cancel·lar les edicions presencials del 2020, aquest any volem continuar visibilitzant i donant suport a les lluites dels defensors i defensores dels drets humans a diferents llocs del món, realitzant activitats de comunicació, sensibilització i incidència a través d’accions virtuals, així que us animem a visitar les xarxes socials i la pàgina web del projecte per seguir tota la actualitat. També podeu consultar la declaració institucional de Ciutats Defensores dels Drets Humans del 2020, en la que tots els actors del projecte reafirmem, un any més, el nostre compromís amb la defensa dels drets humans.

Tanmateix, continuem treballant amb força i energia, per tal que l’any vinent, puguem comptar amb testimonis de primera mà de defensors i defensores dels drets humans, per donar-los recolzament, enfortir les xarxes de suport i impulsar l’activisme en la defensa dels drets humans entre la ciutadania dels municipis participants.

Notícies relacionades

El moviment ciutadà “Y en a Marre” i la crisi democràtica al Senegal

19/02/2024
Fa gairebé un any, en ocasió de la gira de primavera de “Ciutats Defensores dels...

10 anys pels drets humans, 10 anys de Ciutats Defensores: comença la gira de tardor

03/10/2023
Que sigui Sant Boi el municipi que hagi acollit ahir a la tarda l’acte inaugural...

Sant Boi acull l’acte de inauguració de la gira de tardor en el desè aniversari del projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”

28/09/2023
El dia 2 d’octubre a les 18h00 al Teatre Cal Ninyo se celebrarà l’acte inaugural...

Conèix tots els defensors i les defensores

Nadia Ghulam

Afganistan
Defensant els drets humans des de Catalunya: drets de les dones.

Domingo Morales

Guinea Equatorial
Defensant els drets humans des de Catalunya: drets de les persones migrants i refugiades.
Diana Damián

Diana Damián Palencia

Mèxic
Drets de les dones. Drets de les persones migrants i refugiades.