Defensors de l’Aigua del Guapinol (Hondures)

9 des. 2020

Defensors de l’aigua de Guapinol: més d’un any de presó preventiva.

Són Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kelvin Alejandro Romero, Arnold Javier Alemán, Ever Alexander Cedillo, Daniel Márquez i Jeremías Martínez Díaz. Són activistes mediambientals membres del Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics de Tocoa (CMDBCP), a Hondures. Des de fa anys, s’enfronten a la posada en funcionament d’una mina d’òxid de ferro al Parc Nacional “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras”. Els vuit activistes es troben des de fa 16 mesos en presó preventiva, a l’espera de judici, acusats d’incendi agreujat i privació injusta de llibertat. 

El projecte miner al qual s’oposa el CMDBCP està impulsat per Inversiones Los Pinares, anteriorment Emco Mining. Se situa en una zona protegida des de 2011 i retallada l’any següent per acomodar-hi l’exploració minera d’Emco. Es tem que la construcció i posada en marxa de la mina pugui afectar greument l’entorn i els rius de la zona; concretament, els rius San Pedro i Guapinol.

Al 2018, després que Inversiones Los Pinares engegués els treballs de construcció d’una carretera per accedir a la muntanya de Botaderos, l’aigua del riu Guapinol va enfangar-se i va deixar de ser utilitzable per a la comunitat que duu el mateix nom. L’agost d’aquell any es va muntar un campament per bloquejar la carretera, que va durar aproximadament dos mesos i va ser violentament desallotjat. Els càrrecs presentats contra els vuit activistes que es troben en presó preventiva des de setembre de 2019 i altres membres del CMDBCP tenen a veure amb incidents que es van produir en el marc d’aquest campament. 

Segons el CMDBCP, el codi penal hondureny no preveu presó preventiva per als delictes dels quals s’acusa als vuit defensors privats de llibertat. En aquest sentit, l’organització denuncia una “clara violació del degut procés”, consolidada en l’audiència del passat 18 de desembre en què, de nou, es va denegar la petició de  llibertat per als activistes. El CMDBCP explica que, en el marc de tot el procediment, el Ministeri Públic i el poder judicial s’han posicionat a favor de l’empresa minera i han facilitat la criminalització dels activistes, tant dels vuit que estan empresonats com de cinc dirigents més sobre els quals pesa una interlocutòria de processament. Per aquest motiu, els considera perseguits polítics.

Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures. L’assassinat de Berta Cáceres n’és un dels casos més coneguts. El mateix nom del Parc Natural “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras” recorda un altre activista assassinat als anys 90, també defensor de la terra i opositor a un projecte de palma africana al mateix territori on ara batalla el CMDBCP. Si bé s’arrosseguen des de fa dècades, els conflictes ambientals s’han aguditzat a Hondures des del cop d’Estat de 2009, que va expulsar del poder l’aleshores president Manuel Zelaya.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a l’Estat d’Hondures:

  • Que posi en llibertat els defensors de l’aigua de Guapinol, empresonats des de fa 16 mesos i pendents de judici.
  • Que retiri els càrrecs contra totes les persones defensores de l’aigua del municipi de Tocoa.
  • Que garanteixi la protecció i la integritat física de les persones que integren el CMDBCP. 
  • Que respecti la decisió de la Cumbre Municipal del Agua i el Cabildo Abierto Municipal com espai de consulta on es va declarar el municipi lliure de mineria, amb una oposició clara a les concessions mineres d’Inversiones Los Pinares i Ecotek.
  • Que garanteixi el dret a les expressions legítimes i democràtiques d’oposició als projectes que poden afectar els entorns i els recursos naturals de les comunitats.

Dona suport a la lluita per l’aigua de la comunitat de Guapinol: Signa! (clica aquí)

Comparteix el teu suport a les xarxes socials amb les etiquetes #CDDHLliures i #GuapinolResiste!

Necessites més informació? Pots consultar aquest enllaç:

https://www.guapinolresiste.org/

Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans. Actualment està impulsant diverses campanyes per demanar l’alliberament de defensores i defensors de drets humans empresonats arreu del món, entre les quals es troba la dels defensors de l’aigua de Guapinol. El projecte es va fer ressò de la situació que viuen les defensores i defensors mediambientals d’Hondures l’any 2018, amb la participació de l’activista Margarita Pineda.

Vols donar suport a altres activistes a qui s’ha privat injustament de llibertat? Coneix les seves històries i signa les peticions:

  • Ilham Tohti (República Popular de la Xina): cadena perpètua al diàleg sobre la qüestió uigur. Enllaç a la petició
  • Nasrin Sotoudeh: 38 anys de presó per silenciar la defensa dels drets humans. Enllaç a la petició
  • Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain): cadena perpètua a una llarga trajectòria de defensa dels drets humans. Enllaç a la petició