Ilham Tohti (Xina)

9 des. 2020

Ilham Tohti: cadena perpètua al diàleg sobre la qüestió uigur.

L’Ilham Tohti és un economista i intel·lectual uigur. Originari d’Artux, a la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, i establert des dels 16 anys a Beijing, ha treballat intensament per promoure els drets de la minoria uigur i obrir un espai de diàleg amb la comunitat han, majoritària a la República Popular de la Xina. Després d’anys en què la repressió contra ell s’havia anat intensificant (amb detencions i períodes d’arrest domiciliari inclosos), al 2014 va ser condemnat a cadena perpètua sota acusacions de separatisme, una reivindicació amb la qual ell mai no s’havia identificat. 

L’activisme de Tohti ha estat reconegut amb destacats premis internacionals, entre els quals es troben el Martin Ennals (2016), el Václav Havel (2019) i el Sàkharov (2019). L’intent de silenciar-lo, com apunten des del Servei de Recerca del Parlament Europeu, respon a l’enduriment de la política xinesa pel que fa a l’abordatge de l’extremisme religiós, el separatisme ètnic i el terrorisme. Una estratègia en què s’ha acabat entenent la identitat uigur com una amenaça per a la seguretat nacional. 

En conseqüència, a Xinjiang s’ha instal·lat un sofisticat i intrusiu sistema de vigilància i repressió policial. Es calcula que al voltant d’un milió de persones d’ètnia uigur i d’altres minories estan detingudes en camps d’internament massiu i adoctrinament, mal anomenats centres de “formació professional”. En paraules de la filla d’Ilham Tohti, Jewher Ilham, “ser uigur a dia d’avui significa no poder contactar com a mínim amb una persona de la teva família”.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humanss’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a la República Popular de la Xina:

  • Que posi immediatament en llibertat al defensor dels drets humans Ilham Tohti, que està empresonat únicament pel seu exercici legítim i pacífic del dret a la llibertat d’expressió, reconegut internacionalment.
  • Que alliberi altres presos i preses de consciència a qui s’ha condemnat per motius polítics.
  • Que garanteixi el respecte dels drets de les minories que viuen al territori de la República Popular de la Xina i, concretament, que garanteixi els drets col·lectius de la minoria uigur.

Dona suport a la petició d’alliberament d’Ilham Tohti:

Signa! (Clica aquí)

Comparteix el teu suport a les xarxes socials amb les etiquetes #CDDHLliures i #FreeTohti!

Necessites més informació? Pots consultar aquests enllaços:

https://www.frontlinedefenders.org/en/case/ilham-tohti-sentenced-life-imprisonment
https://www.amnesty.org/es/countries/asia-and-the-pacific/china/report-china/

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans. Actualment està impulsant diverses campanyes per demanar l’alliberament de defensores i defensors de drets humans empresonats arreu del món, entre les quals es troba la d’Ilham Tohti. L’any 2016, Ciutats Defensores dels Drets Humans ja es va fer ressò de la situació que viu el poble uigur a través de la participació de l’activista Rebiya Kadeer.

Vols donar suport a altres activistes a qui s’ha privat injustament de llibertat? Coneix les seves històries i signa les peticions:

  • Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain): cadena perpètua a una llarga trajectòria de defensa dels drets humans. Enllaç a la petició
  • Nasrin Satoudeh (Iran): 38 anys de presó per silenciar la defensa dels drets humans Enllaç a la petició