Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain)

SIGNA ARA!

Abdulhadi Al-Khawaja: cadena perpètua a una llarga trajectòria de defensa dels drets humans a Bahrain

L’Abdulhadi Al-Khawaja és un històric activista per a la defensa dels drets humans a Bahrain

Entre altres, ha participat en la posada en marxa del Centre pels Drets Humans de Bahrain (BCHR) i del Centre pels Drets Humans del Golf (GCHR). Després de passar dues dècades a l’estranger (a partir de 1991, amb l’asil reconegut a Dinamarca), va tornar a Bahrain quan, amb l’arribada al poder de Hamad bin Issa Al Khalifa, va semblar que s’obria un període de reforma. El pas dels anys, però, va deixar clara la manca de voluntat política per avançar cap a una societat més democràtica.

Al 2011, Al-Khawaja va participar en les protestes que van marcar l’arribada de la Primavera Àrab a Bahrain. Poc després, va ser detingut a cops i condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar. A la presó, ha patit greus tortures i maltractaments. Ha dut a terme diverses vagues de fam, en protesta per la seva situació i per les abusives condicions que es viuen a la presó de Jaw.

L’intent de silenciar Abdulhadi Al-Khawaja reflecteix un patró sistemàtic de repressió contra qualsevol expressió dissident o de protesta. Com denuncia Human Rights Watch, les autoritats han prohibit el funcionament de qualsevol mitjà de comunicació independent al país, han dissolt tots els grups d’oposició i continuen detenint i condemnant activistes i periodistes. 

La recent mort del primer ministre, Khalifa bin Salman Al Khalifa, que ha governat amb mà de ferro les darreres cinc dècades, no genera gaires expectatives de canvi.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar al regne de Bahrain:

  • Que posi immediatament en llibertat al defensor dels drets humans Abdulhadi Al-Khawaja, que està empresonat únicament pel seu exercici legítim i pacífic dels drets a la llibertat d’expressió, associació i reunió, drets reconeguts internacionalment.
  • Que alliberi altres presos i preses de consciència a qui s’ha condemnat per motius polítics.
  • Que s’investiguin les denúncies de tortura i maltractaments a la presó de Jaw, que es facin públics els resultats d’aquesta investigació i que les persones responsables dels abusos comesos siguin posades a disposició judicial.

Per saber-ne més:

Notícies relacionades

Comença a Castelldefels la gira de primavera de la XIII edició de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”

20/04/2023
Enguany Castelldefels va acollir l’acte d’inauguració de la gira de primavera de la XIII edició...

Declaració institucional CDDH 2023

18/04/2023
La defensa dels drets humans és un deure que totes les administracions d’un país democràtic...

Ciutats Defensores dels Drets Humans s’adhereix a la carta oberta en suport a Ríos Vivos

24/11/2022
Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem emès un comunicat per adherir-nos a la...

Conèix tots els defensors i les defensores

Ryma Sheermohammadi

Iran
Defensa dels drets de les dones i de les persones migrades i refugiades.

Justino Piaguage

Equador
Defensa del mediambient

Trifonia Melibea Obono

Guinea Equatorial
Defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ i de les dones.