Defensors de l’Aigua del Guapinol (Hondures)

SIGNA ARA!

Defensors de l’aigua de Guapinol: més de dos anys en presó preventiva per defensar l’aigua i el territori a Hondures

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kelvin Alejandro Romero, Arnold Javier Alemán, Ever Alexander Cedillo, Daniel Márquez i Jeremías Martínez Díaz són activistes mediambientals membres del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCP) que s’enfronten des de fa anys a la posada en funcionament d’una mina d’òxid de ferro al Parc Nacional “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras”, a Hondures. 

Els vuit activistes es troben en presó preventiva des de fa més de dos anys, a l’espera de judici, acusats d’incendi agreujat i privació injusta de llibertat. Tot i que al març de 2021 el Comité contra les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides va instar l’estat d’Hondures a posar en llibertat els vuit activistes i va definir la seva detenció com “il·legal i arbitrària”, el passat mes de juliol, el Ministeri Públic va demanar ampliar sis mesos més la presó preventiva.

El projecte miner al qual s’oposa el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa està impulsat per la multinacional Inversiones Los Pinares, anteriorment Emco Mining. Se situa en una zona protegida des de 2011 i retallada l’any següent per acomodar-hi l’explotació minera d’Emco. Es tem que la construcció i posada en marxa de la mina pugui afectar greument l’entorn i els rius de la zona -concretament els rius San Pedro i Guapinol.

Al 2018, després que Inversiones Los Pinares posés en marxa els treballs de construcció d’una carretera per accedir a la muntanya de Botaderos, l’aigua del riu Guapinol va enfangar-se i va deixar de ser utilitzable per a la comunitat que duu el mateix nom. L’agost d’aquell any es va muntar un campament per bloquejar la carretera, que va durar aproximadament dos mesos i va ser violentament desallotjat. 

Els càrrecs presentats contra els vuit activistes que es troben en presó preventiva des de setembre de 2019 i altres membres del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa tenen a veure amb incidents que es van produir en el marc d’aquest campament. 

Criminalització, violència i repressió a Hondures 

Tal com expliquen des del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa, el codi penal hondureny no preveu presó preventiva per als delictes dels quals s’acusa als vuit defensors privats de llibertat. En aquest sentit, l’organització denuncia una “clara violació del degut procés”, que a més es va consolidar en l’audiència del 18 de desembre de 2020 quan, de nou, es va denegar la petició de  llibertat per als activistes. 

Segons els membres de l’organització mediambientalista, en el marc de tot el procediment, el Ministeri Públic i el poder judicial s’han posicionat a favor de l’empresa minera i han facilitat la criminalització dels activistes, tant dels vuit que estan empresonats com de cinc dirigents més sobre els quals pesa una interlocutòria de processament. Per aquest motiu, els considera perseguits polítics.

Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures. L’assassinat de Berta Cáceres n’és un dels casos més coneguts. El mateix nom del Parc Natural “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras” recorda un altre activista assassinat als anys 90, també defensor de la terra i opositor a un projecte de palma africana al mateix territori on ara batalla el CMDBCP. 

Si bé s’arrosseguen des de fa dècades, els conflictes ambientals s’han aguditzat a Hondures des del cop d’Estat de 2009, que va expulsar del poder el president d’aquell moment, Manuel Zelaya.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a l’Estat d’Hondures:

  • Que posi en llibertat els defensors de l’aigua de Guapinol, empresonats des de fa més de dos anys i pendents de judici.
  • Que retiri els càrrecs contra totes les persones defensores de l’aigua del municipi de Tocoa.
  • Que garanteixi la protecció i la integritat física de les persones que integren el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa. 
  • Que respecti la decisió de la Cumbre Municipal del Agua i el Cabildo Abierto Municipal com espai de consulta on es va declarar el municipi lliure de mineria, amb una oposició clara a les concessions mineres d’Inversiones Los Pinares i Ecotek.
  • Que garanteixi el dret a les expressions legítimes i democràtiques d’oposició als projectes que poden afectar els entorns i els recursos naturals de les comunitats.

Per saber-ne més:

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.