Ilham Tohti (Xina)

SIGNA ARA!

Ilham Tohti: condemnat a cadena perpètua per defensar la comunitat uigur a la Xina

L’Ilham Tohti és un economista i intel·lectual uigur. Originari d’Artux, a la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, i establert des dels 16 anys a Beijing, ha treballat intensament per promoure els drets de la minoria uigur i obrir un espai de diàleg amb la comunitat han, majoritària a la República Popular de la Xina. 

Després d’anys en què la repressió contra ell s’havia anat intensificant (amb detencions i períodes d’arrest domiciliari inclosos), el 2014 va ser condemnat a cadena perpètua sota acusacions de separatisme, una reivindicació amb la qual ell mai no s’havia identificat. 

L’activisme de Tohti ha estat reconegut amb destacats premis internacionals, entre els quals es troben el Martin Ennals (2016), el Václav Havel (2019) i el Sàkharov (2019)

L’intent de silenciar-lo, com apunten des del Servei de Recerca del Parlament Europeu, respon a l’enduriment de la política xinesa pel que fa a l’abordatge de l’extremisme religiós, el separatisme ètnic i el terrorisme. Una estratègia en què s’ha acabat entenent la identitat uigur com una amenaça per a la seguretat nacional. 

En conseqüència, a Xinjiang s’ha instal·lat un sofisticat i intrusiu sistema de vigilància i repressió policial. Es calcula que al voltant d’un milió de persones d’ètnia uigur i d’altres minories estan detingudes en camps d’internament massiu i adoctrinament, mal anomenats centres de “formació professional”. En paraules de la filla d’Ilham Tohti, Jewher Ilham, “ser uigur a dia d’avui significa no poder contactar com a mínim amb una persona de la teva família”.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a la República Popular de la Xina:

  • Que posi immediatament en llibertat al defensor dels drets humans Ilham Tohti, que està empresonat únicament pel seu exercici legítim i pacífic del dret a la llibertat d’expressió, reconegut internacionalment.
  • Que alliberi altres presos i preses de consciència a qui s’ha condemnat per motius polítics.
  • Que garanteixi el respecte dels drets de les minories que viuen al territori de la República Popular de la Xina i, concretament, que garanteixi els drets col·lectius de la minoria uigur.

Per saber-ne més:

Notícies relacionades

Qui són les i els defensors convidats a la gira de tardor de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”?  

20/09/2023
Des del 2 fins a l’11 d’octubre, set defensors i defensores dels drets humans visitaran...

Carlos Guadamuz del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més: “A Nicaragua, la tortura s’ha institucionalitzat”  

06/09/2023
Després de les protestes que van esclatar l’abril de 2018 a Nicaragua, un règim cada...

Leiria Vay: “A Guatemala no hi ha democràcia perquè als pobles indígenes no ens deixen participar”

14/08/2023
Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, que es va commemorar el 9 d’agost...

Conèix tots els defensors i les defensores

Diana Damián Palencia

Méxic
Drets de les dones. Drets de les persones migrants i refugiades.

Martha Moreno Guati Rojo

Mèxic
Drets de les persones migrants i refugiades. Drets de les dones.

Dora Muñoz

Colòmbia
Drets dels pobles indígenes. Dret al mediambient.