Ilham Tohti (Xina)

SIGNA ARA!

Ilham Tohti: condemnat a cadena perpètua per defensar la comunitat uigur a la Xina

L’Ilham Tohti és un economista i intel·lectual uigur. Originari d’Artux, a la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, i establert des dels 16 anys a Beijing, ha treballat intensament per promoure els drets de la minoria uigur i obrir un espai de diàleg amb la comunitat han, majoritària a la República Popular de la Xina. 

Després d’anys en què la repressió contra ell s’havia anat intensificant (amb detencions i períodes d’arrest domiciliari inclosos), el 2014 va ser condemnat a cadena perpètua sota acusacions de separatisme, una reivindicació amb la qual ell mai no s’havia identificat. 

L’activisme de Tohti ha estat reconegut amb destacats premis internacionals, entre els quals es troben el Martin Ennals (2016), el Václav Havel (2019) i el Sàkharov (2019)

L’intent de silenciar-lo, com apunten des del Servei de Recerca del Parlament Europeu, respon a l’enduriment de la política xinesa pel que fa a l’abordatge de l’extremisme religiós, el separatisme ètnic i el terrorisme. Una estratègia en què s’ha acabat entenent la identitat uigur com una amenaça per a la seguretat nacional. 

En conseqüència, a Xinjiang s’ha instal·lat un sofisticat i intrusiu sistema de vigilància i repressió policial. Es calcula que al voltant d’un milió de persones d’ètnia uigur i d’altres minories estan detingudes en camps d’internament massiu i adoctrinament, mal anomenats centres de “formació professional”. En paraules de la filla d’Ilham Tohti, Jewher Ilham, “ser uigur a dia d’avui significa no poder contactar com a mínim amb una persona de la teva família”.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a la República Popular de la Xina:

  • Que posi immediatament en llibertat al defensor dels drets humans Ilham Tohti, que està empresonat únicament pel seu exercici legítim i pacífic del dret a la llibertat d’expressió, reconegut internacionalment.
  • Que alliberi altres presos i preses de consciència a qui s’ha condemnat per motius polítics.
  • Que garanteixi el respecte dels drets de les minories que viuen al territori de la República Popular de la Xina i, concretament, que garanteixi els drets col·lectius de la minoria uigur.

Per saber-ne més:

Notícies relacionades

Comença a Castelldefels la gira de primavera de la XIII edició de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”

20/04/2023
Enguany Castelldefels va acollir l’acte d’inauguració de la gira de primavera de la XIII edició...

Declaració institucional CDDH 2023

18/04/2023
La defensa dels drets humans és un deure que totes les administracions d’un país democràtic...

Ciutats Defensores dels Drets Humans s’adhereix a la carta oberta en suport a Ríos Vivos

24/11/2022
Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem emès un comunicat per adherir-nos a la...

Conèix tots els defensors i les defensores

Ryma Sheermohammadi

Iran
Defensa dels drets de les dones i de les persones migrades i refugiades.

Justino Piaguage

Equador
Defensa del mediambient

Trifonia Melibea Obono

Guinea Equatorial
Defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ i de les dones.