» Molins de Rei

Des de l’any 1991, l’Ajuntament de Molins de Rei, mitjançant la Regidoria de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans, desenvolupa un programa anomenat Tallers d’educació per la Pau a totes les escoles i centres educatius de primària de la vila.

Aquest programa s’engloba dintre del projecte Conviure a la Mediterrània” dintre del qual va ser uns dels guanyadors, l’any 2012, del Premi a la Innovació Intercultural de l’Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides, la qual ens ha permès anar teixint una xarxa d’organitzacions d’altres països interessades en les nostres metodologies, presentar projectes i, és clar, obtenir cofinançaments europeus, com el de la Fundació Anna Lindh per al Diàleg Euromediterrani. En aquest darrer cas, el nostre municipi va ser l’únic projecte aprovat de tot l’Estat espanyol i això ens ha permès, entre més coses, fer possible que el programa es comenci a implementar a les escoles de Jordània i Tunísia, i iniciar intercanvis amb escoles locals utilitzant la interculturalitat com a eina de treball.

Un dels projectes destacats sobre pau i drets humans que desenvolupem és la Mostra de Cinema Drets Humans i Interculturalitat, de la qual portem més de deu edicions amb un èxit de participació espectacular.

Aquesta consolidada mostra, que any rere any segueix creixent no solament a la nostra vila, sinó com a model per a altres municipis de la comarca, és avui, més que mai, imprescindible perquè els nostres infants i joves prenguin consciència de la necessitat de preservar i defensar els drets humans, la pau, la solidaritat i la convivència. Tant alumnes com professors i famílies són partícips d’aquest procés transformador en la nostra societat.

Amb la projecció i selecció acurada de les pel·lícules que es projecten, els alumnes dels centres escolars coneixen històries increïbles que promouen el debat d’idees i la reflexió sobre el nostre món i sobre el model de societat que volem a través de la cultura cinematogràfica.

Una altra de les accions que es realitzen a Molins de Rei amb la col·laboració de les entitats solidàries és la Setmana Solidària, durant més de 7 dies s’ofereixen activitats diverses relacionades amb temàtiques de Drets Humans, educació pels valors i la Pau. L’últim dia de la setmana solidària acaba amb la festa de la solidaritat, una diada plena d’actes i accions solidaries.

El Projecte “Contrarumors” és un projecte que es porta duent a terme des de fa més de anys, neix a partir dels tallers que des de la Regidoria de Nova Ciutadania ofereix als centres educatius, la finalitat d’aquests tallers és combatre i desmentir falsos rumors sobre: les persones migrades, la cooperació i les persones refugiades.

Des de la Campanya s’han realitzar diverses campanyes i exposicions de sensibilització per tal de donar a conèixer la realitat sobre aquests temes, enguany s’han realitzat tres exposicions: “ I tu què creus?”, “Les raons de la cooperació” i “Refugiats” a més d’altres campanyes de sensibilització: Gots “Contrarumors”, performances, participació en diverses conferencies, exemple de bones pràctiques…

L’acollida és vital per un municipi, per aquest motiu Molins de Rei és Vila acollidora de persones: La primera acollida és bàsica per sentir-se part del territori, amb el desplegament de la Llei d’acollida vetllem pels drets de les persones.

Des de l’Ajuntament de Molins de Rei prioritzem el treball fet des d’un compromís de vila i d’escola perquè creiem que és fonamental estimular un pensament crític i lluitar contra el discurs demagògic d’alguns sectors de la nostra societat. Pretenem que els nostres infant, joves i adults puguin veure com darrere de la sensibilització, d’uns tallers, d’exposicions,… s’amaguen missatges, coneixements i valors que, després, de ben segur posaran en pràctica envers la societat que els envolta i el seu propi futur.

 

Més informació a: