Sunitha Krishnan

Activisme contra la violència sexual i el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual
Índia
Prajwala

És una veu de referència en la lluita contra la prostitució forçada i el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual a l’Índia. És originària de Kerala, però treballa des de fa més de dues dècades a Hyderabad, la capital de l’Estat d’Andra Pradesh. Allà va fundar, l’any 1996 i juntament amb el missioner catòlic Jose Vetticatil, una organització que ha impactat positivament en les vides de milers d’infants, adolescents i dones: Prajwala.

Des de la seva posada en marxa, Prajwala ha aconseguit treure de situacions d’explotació sexual i prostitució forçada unes 21.000 persones. Unes 18.500 s’han recuperat i han pogut reconduir les seves vides. A més, es calcula que la tasca de Prajwala ha evitat que aproximadament 10.100 infants caiguessin en situacions de prostitució, i ha sensibilitzat milions de persones sobre els riscos que genera el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació.

El compromís de Sunitha Krishnan amb els drets humans té un llarg recorregut. Als vuit anys va començar ensenyant dansa a infants amb discapacitat psíquica, i després va continuar amb iniciatives educatives i campanyes d’alfabetització per a les comunitats més empobrides.

Als quinze anys va patir una violació col·lectiva, i això va canviar la seva vida per sempre. No va ser només l’agressió, sinó tot el que va venir després: la culpabilització, l’estigmatització, l’aïllament. El rebuig patit, arrelat en una estructura social profundament masclista i patriarcal, va generar en Krishnan una enorme ràbia. Una ràbia que ha aconseguit canalitzar cap a un objectiu clar: l’alliberament i recuperació de dones, adolescents i infants que viuen en situacions assimilables a l’esclavitud sexual.

Krishnan és a dia d’avui una treballadora social i una professional de la salut mental. No només desenvolupa accions a terreny, sinó que també ha escrit àmpliament sobre intervencions psicosocials per a víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual. La seva tasca ha estat reconeguda amb nombrosos premis, però l’ha situat també en el punt de mira de xarxes de crim organitzat, traficants i persones que s’enriqueixen amb la prostitució forçada. L’activista és assetjada i amenaçada constantment, i ha estat assaltada més de 17 vegades. Aquestes agressions li han provocat, entre altres, problemes d’esquena i sordesa a l’orella dreta. Les instal·lacions i vehicles de Prajwala també han estat objecte de vandalisme i intimidacions.

Entrevista a Sunitha Krishnan

Què vol dir Prajwala?

És una “flama eterna”, i el seu significat és el d’una revolució social que no morirà mai.

Des de la fundació de Prajwala, com ha evolucionat la prostitució forçada i el tràfic amb finalitats d’explotació sexual a l’Índia?

En primer lloc, s’ha traslladat dels “barris rojos” a apartaments, hotels, complexos turístics, salons de bellesa, etc. A més, amb les noves tecnologies també ha arribat al món digital. Tot plegat fa que la qüestió sigui més difícil d’abordar. En segon lloc, l’edat de les víctimes s’ha anat reduint de manera progressiva. I per últim, aquest tipus d’explotació sexual abans estava molt focalitzada en la captació de persones pobres i marginades; ara, però, amb les noves tecnologies i les xarxes socials ni tan sols la classe mitjana se n’escapa.

És fàcil pensar que la majoria de nenes i dones víctimes de tràfic venen de contextos socioeconòmics empobrits. La teva experiència ho confirma?

No. Qualsevol tipus de vulnerabilitat, inclosa l’emocional, pot acabar traduint-se en una situació d’aquest tipus.

Prajwala duu a terme una sòlida tasca de prevenció.

Comptem amb grups de vigilància comunitària, que identifiquen víctimes potencials i eviten que caiguin en situacions de tràfic.

També treballem amb la policia, en una estratègia de col·laboració que té el focus a les estacions de tren i d’autobusos, i busca evitar que víctimes potencials (criatures, nenes i dones que fugen) siguin atrapades. A més, treballem amb nois i homes, amb una estratègia que busca reduir la demanda.

Les supervivents juguen un paper molt important en la tasca de Prajwala.

Només amb la seva col·laboració és possible qualsevol canvi durador. No podrem posar fi al tràfic amb finalitat d’explotació sexual sense la participació de les supervivents.

Creus que les autoritats estan actuant amb suficients recursos i voluntat per posar fi a aquesta forma d’esclavitud?

S’estan fent esforços, però són insuficients. Només podrem acabar amb aquesta crisi global si s’aborda com un a guerra.

Afirmes que la societat civil és el teu major repte.

Les actituds i percepcions que la societat té de les víctimes fan que la reintegració sigui molt difícil; és per això que ho considero el major repte.

Has rebut diversos premis. Hi ha algun reconeixement que sigui especialment significatiu per tu

Els somriures de les nenes i les dones a les quals serveixo és l’únic premi que anhelo. I això ho tinc cada dia de la meva vida.

Activistes relacionats i relacionades amb Sunitha Krishnan

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.

Karima Shujazada

Afganistan
Drets de les dones. Drets de les persones refugiades.

Nadia Ghulam

Afganistan
Defensant els drets humans des de Catalunya: drets de les dones.
Diana Damián

Diana Damián Palencia

Mèxic
Drets de les dones. Drets de les persones migrants i refugiades.