» El Projecte

La implicació de les ciutats catalanes en la defensa i promoció del drets humans té un llarga trajectòria que s’ha anat desenvolupant tant en actuacions de cara a la pròpia ciutadania local com les que han fet internacionalment. En el primer aspecte, un bon exemple és la Xarxa de Ciutats i Pobles pels Drets Humans impulsada per la Diputació de Barcelona i que compta amb 134 municipis que s’han adherit a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Pel que fa a la defensa i promoció dels drets humans de forma global, els municipis catalans tenen una dilatada experiència que va des de la incidència política (amb l’aprovació democions sobre temes de drets humans) a la sensibilització (mitjançant l’organització d’activitats diverses de denúncia de les violacions dels drets humans que es produeixen a totes les regions del món) passant per actuacions més específiques (com ara el finançament de projectes de cooperació al desenvolupament relacionats directament amb els drets humans o la col·laboració en programes d’acollida de defensors i defensores de drets humans en perill).

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans, ajudant a conscienciar la ciutadania de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana. Dos cops l’any, amb municipis diferents participants a l’edició de Primavera i de Tardor, el projecte organitza la visita a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període d’entre 8-12 dies en què participen en una sèrie d’activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles,…) que serviran per donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los. Així mateix el projecte contempla l’organització d’una jornada sobre el tema dels defensors i defensores  i altres activitats complementàries.

» Els objectius

Millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania de les ciutats participants.

 

Objectius específics

 • Donar a conèixer la tasca de diferents defensors i defensores de drets humans, ajudant d’aquesta manera a la seva protecció.
 • Visibilitzar la feina dels municipis participants com a ciutats defensores dels drets humans.
 • Ajudar a l’intercanvi d’experiències entre defensors i defensores de diferents llocs del món, identificant les similituds i diferències en la seva feina.
 • Donar a conèixer les arrels, la situació i els efectes dels conflictes que es viuen en els llocs de procedència dels defensors i defensores.

» Declaració institucional

Declaració institucional de les ciutats defensores dels Drets Humans (DH)

La defensa dels drets humans és un deure que totes les administracions han d’assumir i que cal realitzar a escala global i local, tal com s’estableix al dret internacional dels drets humans.

Els municipis tenen un paper fonamental en la promoció i garantia dels drets humans i per això han elaborat i assumit documents com la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i la Carta-Agenda Mundial de Drets Humans a la Ciutat.

Les Nacions Unides demanen als governs una protecció especial als defensors i defensores de drets humans: individus, grups i organismes de la societat que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Molts d’aquests defensors i defensores posen en perill la seva vida i llibertat pel fet de reivindicar i exercir drets que són universals. Al 2018, 321 defensors i defensores en 27 països van ser atacats i assassinats pel seu treball, el número més alt mai registrat, segons dades de Front Line Defenders.

En solidaritat amb les lluites pels drets humans a tot el món, i en suport a les persones defensores dels drets humans que les sustenten, 26 municipis catalans hem dissenyat i organitzat per setè any consecutiu, i amb suport de la societat civil, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Per tot això:

 1. Ens adherim un any més al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que se celebrarà en dues edicions, al març-abril i a l’octubre de 2019.
 2. Renovem el nostre compromís amb els drets humans a escala local i ens comprometem a mantenir i intensificar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans, tant a escala local com internacional.
 3. Recordem la situació d’especial vulnerabilitat que viuen determinades minories i col·lectius i la indefensió que pateixen davant les violacions dels seus drets.
 4. Condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores de drets humans, incompatibles amb el dret internacional dels drets humans, i la seva persecució i assetjament per part de governs autoritaris.
 5. Exigim la immediata llibertat de Abdulhadi Al-Khawaja (Báhrein) i Ilham Tohti (República Popular Xina), que fa anys que ens agradaria poder convidar a participar en el projecte però segueixen privats de llibertat únicament per haver denunciat les violacions dels drets humans dels seus respectius governs.
 6. Rebutgem la persecució judicial a persones i entitats que treballen per la defensa i garantia de drets fonamentals com és el cas d’Helena Maleno (participant al projecte al 2015) i Pro Activa Open Arms, entre d’altres.
 7. Instem el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional.