Nasrin Sotoudeh (Iran)

9 Dic 2020

Nasrin Sotoudeh: 38 anys de presó per silenciar la defensa dels drets humans

La Nasrin Sotoudeh és una advocada iraniana referent en la lluita pels drets humans al seu país. És defensora dels drets de les dones, de la infància, de les minories, de periodistes independents, d’activistes. En els darrers anys, ha estat especialment visible la seva denúncia contra l’ús obligatori del hijab i la seva tasca de suport al moviment de dones que el rebutgen. El seu compromís amb els drets i les llibertats col·lectives l’ha situat en el punt de mira de les autoritats iranianes, que des de juny de 2018 la retenen empresonada, primer a la presó d’Evin i actualment a Qarchak.

La seva condemna, anunciada al març de 2019, ha estat interpretada per Amnistia Internacional (AI) com un missatge dirigit a tota la dissidència. Sumada a una sentència anterior de 5 anys de presó, la pena que recau actualment sobre Sotoudeh vol ser “exemplar”: 38 anys de reclusió i 148 fuetades. 

Sotoudeh, que ja havia estat empresonada entre 2010 i 2013, ha dut a terme diverses vagues de fam per protestar, entre altres, contra les condicions que es viuen a les presons iranianes. En la darrera, realitzada durant els mesos d’agost i setembre de 2020, va posar en el centre de la seva denúncia la situació generada a les presons en el marc de la COVID-19, i va reclamar l’excarceració de les preses i presos polítics. L’esforç de 46 dies de vaga de fam va agreujar la seva salut fins al punt de fer necessari un permís mèdic de poques setmanes per recuperar-se fora de la presó. Des de principis de desembre, l’activista es troba de nou empresonada, malgrat haver estat diagnosticada de COVID-19 abans de retornar-hi.

La persecució contra Sotoudeh i la seva família s’inscriu en un patró sistemàtic de repressió contra la llibertat d’expressió, reunió i associació. Des d’AI denuncien, entre altres, l’ús letal de la força per aixafar protestes, amb centenars d’assassinats i milers de detencions arbitràries, i la intensa repressió del moviment que lluita contra l’ús forçós del hijab.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a la República Islàmica de l’Iran:

  • Que posi en llibertat de manera immediata i incondicional a la defensora dels drets humans Nasrin Sotoudeh, que està empresonada únicament per l’exercici legítim i pacífic dels seus drets i llibertats fonamentals.
  • Que garanteixi la seguretat i la llibertat de les defensores i defensors dels drets humans de l’Iran.
  • Que aturi l’assetjament i la intimidació de familiars d’activistes que treballen per a la defensa dels drets humans.

Dona suport a la petició d’alliberament de la Nasrin Sotoudeh:

 

Signa! (clica aquí)

Comparteix el teu suport a les xarxes socials amb les etiquetes #CDDHLliures i #FreeNasrin!

Necessites més informació? Pots consultar aquests enllaços:

https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/noticias/noticia/articulo/contundente-reaccion-global-a-la-condena-impuesta-a-la-abogada-irani-nasrin-sotoudeh/
https://pen.org/advocacy-case/nasrin-sotoudeh/ 

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans. Actualment està impulsant diverses campanyes per demanar l’alliberament de defensores i defensors de drets humans empresonats arreu del món, entre les quals es troba la de Nasrin Sotoudeh. 

Vols donar suport a altres activistes a qui s’ha privat injustament de llibertat? Coneix les seves històries i signa les peticions:

  • Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain): cadena perpètua a una llarga trajectòria de defensa dels drets humans. Enllaç a la petició
  • Ilham Tohti (República Popular de la Xina): cadena perpètua al diàleg sobre la qüestió uigur. Enllaç a la petició