Ciutats Defensores dels Drets Humans s’adhereix a la carta oberta en suport a Ríos Vivos

Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem emès un comunicat per adherir-nos a la carta oberta en suport de les comunitats d’Ituango afectades per la construcció de la presa d’Hidroituango i concretament a la Milena Florez, presidenta de l’organització Ríos Vivos i participant de la XI edició del projecte.

Enllaç a la carta oberta: https://riosvivoscolombia.org/wp-content/uploads/2022/11/Carta-abierta-organizaciones-internacionales-acompanan-a-comunidades-movimiento-rios-vivos.pdf 

Les comunitats afectades per Hidroituango

A inicis de novembre, la presidenta del Movimiento Ríos Vivos de Colòmbia, Milena Florez, va ser amenaçada enmig d’un recent augment de les protestes de la població del Cauca contra Empresas Públicas de Medellín (EPM), la constructora de la central hidroelèctrica Hidroituango. Poc després, unes 400 persones vinculades al Movimiento Ríos Vivos van començar a mobilitzar-se des de la zona del Cauca, a Antioquia, fins a Medellín, en què van reclamar a EPM que aturi la posada en marxa de la central hidroelèctrica. 

El proper 30 de novembre està previst que entri en funcionament la central d’Hidroituango, que segons asseguren des d’EPM generarà el 17% de l’energia del país de cara a l’any 2026. La presa, que mesura 225 metres d’altura i té un volum de 20 milions de metres cúbics, serà la més important de Colòmbia i una de les més importants d’Amèrica Llatina. 

Les comunitats del Cauca porten anys de lluita i mobilitzacions pacífiques per aturar primer la construcció de la central i ara la seva posada en funcionament. Asseguren que, tot i que l’empresa diu que hi haurà grans beneficis per a Colòmbia, la central ha provocat greus impactes socioambientals com el deteriorament dels rius i la pèrdua de les formes de vida de la població. Aquestes mobilitzacions han donat peu a amenaces i assassinats durant els últims anys. El 2018, diversos integrants del Movimiento Ríos Vivos van ser assassinats durant les fortes inundacions provocades per la construcció de la presa en què més de 15.000 persones van ser evacuades de Valdivia, Cáceres i Tarazá i 130.000 van estar en perill. 

Des del 2013, la Milena Florez forma part del Movimiento Ríos Vivos. Pertany també a la Organización de Mujeres Defensoras del Agua y de la Vida AMARU i és la presidenta de la Asociación de Víctimas y Afectados por Megaproyectos Orejón, Chirí y Buenavista (ASVAM ORCHIBU). L’any 2019 va haver de sortir del país per denunciar el crim ambiental de la hidroelèctrica Hidroituango i les vulneracions als drets humans i ambientals que aquest projecte ha portat a la regió. «El projecte ha passat per sobre dels drets de les comunitats i de persones víctimes d’un conflicte armat que s’han vist revictimitzades i discriminades per Hidroituango».

Enllaços d’interès: 

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.