» Els i les defensores dels Drets Humans (DH)

Qui són els defensors i defensores dels Drets Humans?

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a “defensors” és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d’entitats no governamentals; treballadors públics de l’àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d’organitzacions internacionals, professionals d’altres àmbits,…

La tasca dels defensors i defensores pot consistir en reunir i difondre informació sobre violacions de drets humans, realització d’activitats de mobilització de l’opinió pública, capacitació o formació d’altres persones o sectors en temes de drets humans, recolzament a les víctimes de violacions de drets humans, enfortiment dels mecanismes de rendició de comptes… És a dir, una varietat multidisciplinar de tasques que tenen com a característica comuna el compromís per ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de drets humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana. Un compromís que sovint comporta un risc per a la vida i la seguretat dels defensors i defensores i/o de les seves famílies, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc.).

Per tal de protegir la feina d’aquestes persones, l’any 1998 les Nacions Unides van adoptar la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts (Res. 53/144, de 9 de desembre de 1998). La Declaració reconeix que:

“Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.”

Això implica, per la Declaració, el dret individual i col·lectiu de tothom a conèixer, difondre i protegir els drets humans i el corresponent deure dels Estats de protegir les persones que actuen com a “defensors dels drets humans”.

Més recentment, la resolució 60/161, de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de 16 de desembre de 2005 demana, entre altres coses, que: “4. …Els Estats adoptin totes les mesures necessàries, a nivell local i nacional, per garantir la protecció dels defensors dels drets humans, en particular en èpoques de conflicte i de manteniment de la pau”. És aquesta l’obligació que entoma els municipis participants amb el plantejament del present projecte.

Com a mecanisme de garantia de la Declaració, les Nacions Unides van decidir a l’any 2000 nomenar un representant especial sobre la qüestió dels defensors i defensores dels drets humans, representant que en aquests moments és l’ugandesa Margaret Sekaggya i que realitza un informe anual sobre la situació dels defensors i defensores arreu del món.

Tots aquests òrgans i instruments internacionals s’han de veure reforçats, tal i com diu la pròpia Declaració en els seus articles 14 i 15, per l’acció dels diferents poders públics estatals, que tenen l’obligació d’adoptar totes les mesures necessàries per promoure la comprensió per part de tota la seva ciutadania dels seus drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals.

Els municipis participants en aquest projecte fa anys que contemplen els drets humans com l’eix vertebrador de les seves actuacions i planifiquen les seves polítiques públiques d’acord amb les diferents normes de drets humans que els hi afectin.

Completar aquestes polítiques, amb un projecte de promoció i sensibilització  dóna sentit a tota l’acció de govern dels consistoris implicats en el projecte i és la seva principal justificació.

» Coneix en profunditat els activistes

Abdulhadi Al-Khawaja

Ahmed Ali

Aisha Altubuly

Aisha Dabo

Aliya Harir

Alma Masic

Amanda Quijano

Amaru Ruiz

Andrés Krakenberger

Buscarita Roa

Caddy Adzuba

Candy Chévez

Chema Caballero

Claudia García Giraldo

Danilo Chammas

Diana Avella

Diego Quiroga Bonilla

Dimir Viana

Edda Pardo

Edilberto Daza

Esperanza Huayama

Essam Daod

Estela de Carlotto

Felipe Moreno

Fredi Samuel Vásquez “Snif”

Hassanna Aalia

Hatice Kamer

Hayat Rguibi

Helena Maleno

Idagja Lachgare

Ilham Tohti

Issa Amro

James Torh

Janahuy Paredes

Jeison Castaño “Jeihhco”

Zaina Erhaim

Karla Avelar

Leonard Rentería

Lin Muyizere

Zaina Erhaim

Lucinda Evans

Magaly Castillo

Manal Tamimi

Marcelline Nyiranduwamungu

Marco Antonio Arana Zegarra

Margarita Pineda

María Doris Rivera Ríos

Zaina Erhaim

María Sol Taule

Marisa Franco

Maryam Al-Khawaja

Meir Margalit

Patricio Vindel

Pedro Pantoja

Ramón Esono

Rebiya Kadeer

Ruth Mumbi

Sandra Zambrano

Silvia Berrocal

Sonia Mankongo

Spitou Mendy

Sunitha Krishnan

Tun Khin

Txema Urkijo

Valdênia Paulino

Valdênia Paulino

Victoire Ingabire Umuhoza

Victor Ochen

Wafae Charaf

Yaneli Fuentes

Yolanda Oquelí

Zaina Erhaim

Yurany Cuellar

Zaina Erhaim

Zaina Erhaim