» Qui som

Ciutats Defensores dels Drets humans es un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Des del 2013 treballem conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

» El conformem

28 municipis, 6 entitats i 3 institucions catalanes

Coordina

Gestiona

Col·laboren

Hi participen

» Història

El projecte neix al 2013 sota l’impuls de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat amb l’objectiu de donar suport a defensors i  defensores dels drets humans i donar a conèixer les seves lluites i les causes estructurals dels conflictes a la ciutadania catalana, especialment a la gent jove. L’Ajuntament va crear una xarxa de col·laboració conjunta entre 11 municipis i 3 entitats catalanes, per tal de sumar esforços.

El projecte, que té la mateixa essència i objectius que al seu inici, amb els anys ha anat creixent, sumant més municipis, entitats i institucions i al 2016 va a passar a liderar-lo el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i es van sumar 11 municipis més. Actualment el projecte compta amb la participació de 28 municipis, 6 entitats i 3 institucions.

La implicació dels municipis catalans en la defensa i promoció del drets humans té un llarga trajectòria que s’ha anat desenvolupant en actuacions amb la ciutadania local i internacional. Un bon exemple és la Xarxa de Ciutats i Pobles pels Drets Humans impulsada per la Diputació de Barcelona i que compta amb més de 147 municipis, adherits a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

Així mateix, els municipis tenen una dilatada experiència que va des de la incidència política (amb l’aprovació de mocions sobre temes de drets humans), la sensibilització (organització d’activitats diverses de denúncia de les violacions dels drets humans), el finançament de projectes de cooperació al desenvolupament i la col·laboració en programes d’acollida de defensors i defensores de drets humans en risc.

» Missió, visió i valors

Missió

Contribuir activament a la transformació social i a la justícia global a través de la defensa i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals mitjançant l’educació per al desenvolupament, especialment entre els joves i la incidència política, fomentant una ciutadania crítica i compromesa. Volem donar veu i apropar les realitats de les persones defensores que lluiten cada dia per contribuir a un món més equitatiu, sostenible i democràtic. 

Valors

Solidaritat, respecte, cooperació, igualtat i transparència.

Visió

Volem formar part d’un moviment global de solidaritat internacional i de suport a les persones defensores dels drets humans per tal d’augmentar la seva visibilització i protecció i perquè puguin desenvolupar la seva tasca de manera segura i lliure. Així mateix, volem contribuir a formar una ciutadania crítica i transformadora per revertir les desigualtats i les injustícies socials, aquí i a arreu del món.