Comença a Castelldefels la gira de primavera de la XIII edició de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”

Enguany Castelldefels va acollir l’acte d’inauguració de la gira de primavera de la XIII edició de Ciutats Defensores de Drets Humans (CDDH), projecte que el 2023 celebra el seu desè aniversari, ahir dimecres 19 d’abril al Centre Cívic Vista Alegre de Castelldefels. L’acte va ser conduït pel periodista Jordi Notó amb les intervencios de la Sra. Maria Miranda, Alcaldessa de Castelldefels, la Sra. Yoya Alcoceba, Directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Laila Ajjawi, grafitera palestina nascuda i crescuda en un camp de refugiats palestins, Thiat, raper senegalès i membre fundador del col·lectiu Y’en a Marre, Melibea Obono, escriptora equatoguineana i investigadora especialitzada en temes de gènere i dones a l’Àfrica, Wendy Quintero, periodista nicaragüenca exiliada a Costa Rica, Justino Piaguage, president de la Nacionalitat Siekopai a la regió amazònica d’Equador i representant de la Unió d’Afectats per Chevron-Texac, Dilara Ekmen, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i David Minoves, Director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD).  

Durant aquesta gira, que durarà fins al 28 d’abril, les persones defensores dels drets humans visitaran diversos municipis catalans  per a donar a conèixer la seva tasca a través de conferències obertes a la ciutadania, xerrades i tallers amb alumnes, trobades amb mitjans i reunions institucionals. En particular, al llarg d’aquests dies es reflexionarà sobre varies temàtiques, des dels drets de les dones, fins a la lluita per a la defensa del territori indígena, de la llibertat d’expressió i els drets de les persones refugiades

A l’acte d’inauguració, va intervenir en primer lloc la Sra. Maria Miranda, Alcaldessa de Castelldefels, qui va subratllar la importància del projecte per l’oportunitat que ofereix a la ciutadania catalana d’aprendre, reflexionar i actuar sobre els drets humans.  

A continuació, va intervenir la Sra. Yoya Alcoceba, Directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, qui va fer un diagnòstic de l’estat crític actual dels drets humans, elogiant el treball valent dels defensors i el seu incansable esforç per a crear consciència. A més, va agrair a tots el municipis que participen al projecte i que demostren que el treball en comunió, en equip dona excel·lents resultatsi crea aquestes xarxes de solidaritat.  

Durant l’acte vam conèixer cinc de les sis persones defensores dels drets humans protagonistes d’aquesta gira. En primer lloc, va intervenir Laila Ajjawi va fer referència a la importància dels grafiti com a art universal que transcendeix fronteres i que pots tenir un impacte en el espai públic, transmetent un missatge positiu que al seu torn pot construir un canvi positiu. 

A continuació, va intervenir Thiat que va explicar el seu activisme per a visibiltzar i donar veu a les persones que son marginalitzades al seu país, les que tothom oblida i que no tenen accés a l’educació i altres serveis bàsics. A més, Thiat va ressaltar la rellevància de programes com a Ciutats Defensores dels Drets Humans, queofereixen oportunitats de crear xarxes i donen valentia als activistes d’arreu.  

Finalmente, Jordi Notó va iniciar una conversa coral amb Justino Piaguage, Wendy Quinero i Melibea Obono.  

Piaguage va denunciar el maltractament patit pels habitants de les terres ancestrals dels Siekopai, on el patrimoni cultural i ambiental és contínuament desacreditat i les fronteres determines pels estats no reflecteixen ni respecten les poblacions que habiten aquestes terres, ja que els “rius que els Estats van triar com a fronteres, per a nosaltres son connexió entre pobles”. Piaguage va fer també una criada perquè tothom cuidi de l’Amazònia, que és la nostra casa comuna, i que treballem per a un desenvolupament sostenible. 

Wendy Quintero va donar testimoni de la seva experiència com a exiliada a Costa Rica, com a persona que no pot tornar al seu país pel risc que correria, després d’haver denunciat els abusos del règim. Va explicar que es va sentir “òrfena de país” i va sofrir per no haver pogut construir el país “des de baix i des del poble” com li hagués agradat. Quintero va finalment convidar tothom a donant visibilitat a la situació a Nicaragua i seguir denunciant les vulneracions de drets humans 

Obono va enfocar el seu discurs en la situació de discriminació que viuen les dones i les persones pertanyent al col·lectiu LGBT i de la estructura masclista ancorada en la societat del seu país, aguditzada per les restes del colonialisme i la negligència dels governs actuals. Finalment, Obono va posar de manifest la necessitat d’emfatitzar i crear més i mes consciència.  

Després de la taula redona, va intervenir Dilara Ekmen, que va destacar la importància d’implicar els municipis en aquest projecte de cooperació i incidència, per la seva proximitat a la ciutadania, i el seu paper clau en la promoció dels drets humans. També va elogiar la feina de les persones defensores dels drets humans, cada vegada més complicada a causa dels contínues amenaces, i va ressaltar el nostre deure d’acompanyar-les i de, junts amb ells i elles, denunciar i visiblilitzar.  

D’altra banda, David Minoves va presentar els resultats de una recent enquesta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que evidencien que la gran majoria de les persones catalanes creen que s’ha de garantitzar els drets humans als països on s’opera o amb els quals es tenen relacions comercials. A més, va emfatitzar el nostre deure de vigilar sempre perquè es respectin els drets humans i perquè no hi hagi tolerància, sobretot enfront dels delictes d’odi i perquè, fent referència a una frase de l’activista antifeixista Neus Català, continuem sent “no implicats, sinó compromesos”. 

L’acte es va concloure amb la visita al mural creat per Laila Ajjawi juntament amb el col·lectiu d’artistes de Castelldefels AVIVA.  

*Foto de Ramon Josa per l’Ajuntament de Castelldefels

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.