Sandra Zambrano: “Els defensors dels drets humans viuen en altíssim risc a Hondures” 

“Necessitem suport, companys i companyes. Els i les defensores dels drets humans estem sent perseguits i amenaçats per part del govern”, això és el missatge que, des d’Hondures, ens fa arribar Sandra Zambrano, activista dels drets LGTBIQ+ i advocada a l’Associació per a una Vida Millor de Persones Infectades i Afectades pel VIH/SIDA (APUVIMEH) que va participar al programa “Ciutats Defensores” el 2016

Amb un to urgent, Zambrano denuncia que la situació dels activistes al país centreamericà ha anat empitjorant dràsticament durant aquestes últimes setmanes, a causa d’una campanya de desprestigi contra ells i elles, alimentada a través de les xarxes socials. Es tracta d’una campanya difamatòria que acusa diversos activistes hondurenys de ser part d’una trama de corrupció propera a l’expresident Juan Orlando Hernández i l’ambaixada dels Estats Units. Aquests atacs són articulats i difosos a través de la publicació d’una imatge que escenifica les presumptes “Xarxes de corrupció DDHH Volum 1” amb els noms dels defensors assenyalats i perjudicats. L’objectiu? Deslegitimar, desprestigiar i perseguir les i els defensors dels drets humans que no estiguin alineats amb el govern. Sobre això, Zambrano explica que aquesta campanya ha estat impulsada pels grups radicals dels col·lectius del partit Llibertat i Refundació (Lliure), el partit de la presidenta Xiomara Castro, que “generen violència en contra de veus dissidents, des del mateix govern”. 

Organitzacions que treballen al territori hondureny ja han condemnat aquest acte de greu calúmnia. Reporters Sense Fronteres ha denunciat que aquesta campanya de difamació agreuja el context ja hostil per als i les activistes, a causa també dels “atacs de funcionaris del govern Castro contra organitzacions socials”. Zambrano també alerta que la tasca de les organitzacions hondurenyes està en perill, ja que el govern “pretén cancel·lar la personalitat jurídica de les associacions ciutadanes que no combreguin amb la seva ideologia”. 

“Tots els defensors de drets humans no ens podem expressar de manera pacífica, perquè estem sota amenaces, vivim en altíssim risc. Hem rebut intimidacions per declaracions abocades a mitjans radials del país, per denunciar la violència contra el poble, les preses abruptes dels centres de salut i dels hospitals per col·lectius de Lliure, el Partit al poder”, denuncia l’activista hondurenya, que pretén donar a conèixer, a través del seu testimoniatge, què està passant aquests dies a Hondures, demanant solidaritat i acció internacional. “El suport que requerim és la visibilització de la greu situació a Hondures i, si hi hagués necessitat, reubicar el defensor en risc de manera temporal”. 

Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans ens unim a la crida de Sandra Zambrano, demanant que es garanteixi la integritat física i mental de les i els defensors de drets humans a Hondures, que se’ls permeti desenvolupar el seu treball amb garanties de seguretat, que s’investiguin els responsables d’aquestes campanyes i que es prenguin les mesures degudes. 

Per saber-ne més: 

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.