Sandra Zambrano: “Els defensors dels drets humans viuen en altíssim risc a Hondures” 

“Necessitem suport, companys i companyes. Els i les defensores dels drets humans estem sent perseguits i amenaçats per part del govern”, això és el missatge que, des d’Hondures, ens fa arribar Sandra Zambrano, activista dels drets LGTBIQ+ i advocada a l’Associació per a una Vida Millor de Persones Infectades i Afectades pel VIH/SIDA (APUVIMEH) que va participar al programa “Ciutats Defensores” el 2016

Amb un to urgent, Zambrano denuncia que la situació dels activistes al país centreamericà ha anat empitjorant dràsticament durant aquestes últimes setmanes, a causa d’una campanya de desprestigi contra ells i elles, alimentada a través de les xarxes socials. Es tracta d’una campanya difamatòria que acusa diversos activistes hondurenys de ser part d’una trama de corrupció propera a l’expresident Juan Orlando Hernández i l’ambaixada dels Estats Units. Aquests atacs són articulats i difosos a través de la publicació d’una imatge que escenifica les presumptes “Xarxes de corrupció DDHH Volum 1” amb els noms dels defensors assenyalats i perjudicats. L’objectiu? Deslegitimar, desprestigiar i perseguir les i els defensors dels drets humans que no estiguin alineats amb el govern. Sobre això, Zambrano explica que aquesta campanya ha estat impulsada pels grups radicals dels col·lectius del partit Llibertat i Refundació (Lliure), el partit de la presidenta Xiomara Castro, que “generen violència en contra de veus dissidents, des del mateix govern”. 

Organitzacions que treballen al territori hondureny ja han condemnat aquest acte de greu calúmnia. Reporters Sense Fronteres ha denunciat que aquesta campanya de difamació agreuja el context ja hostil per als i les activistes, a causa també dels “atacs de funcionaris del govern Castro contra organitzacions socials”. Zambrano també alerta que la tasca de les organitzacions hondurenyes està en perill, ja que el govern “pretén cancel·lar la personalitat jurídica de les associacions ciutadanes que no combreguin amb la seva ideologia”. 

“Tots els defensors de drets humans no ens podem expressar de manera pacífica, perquè estem sota amenaces, vivim en altíssim risc. Hem rebut intimidacions per declaracions abocades a mitjans radials del país, per denunciar la violència contra el poble, les preses abruptes dels centres de salut i dels hospitals per col·lectius de Lliure, el Partit al poder”, denuncia l’activista hondurenya, que pretén donar a conèixer, a través del seu testimoniatge, què està passant aquests dies a Hondures, demanant solidaritat i acció internacional. “El suport que requerim és la visibilització de la greu situació a Hondures i, si hi hagués necessitat, reubicar el defensor en risc de manera temporal”. 

Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans ens unim a la crida de Sandra Zambrano, demanant que es garanteixi la integritat física i mental de les i els defensors de drets humans a Hondures, que se’ls permeti desenvolupar el seu treball amb garanties de seguretat, que s’investiguin els responsables d’aquestes campanyes i que es prenguin les mesures degudes. 

Per saber-ne més: 

Notícies relacionades

Qui són les i els defensors convidats a la gira de tardor de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”?  

20/09/2023
Des del 2 fins a l’11 d’octubre, set defensors i defensores dels drets humans visitaran...

Carlos Guadamuz del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més: “A Nicaragua, la tortura s’ha institucionalitzat”  

06/09/2023
Després de les protestes que van esclatar l’abril de 2018 a Nicaragua, un règim cada...

Leiria Vay: “A Guatemala no hi ha democràcia perquè als pobles indígenes no ens deixen participar”

14/08/2023
Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, que es va commemorar el 9 d’agost...

Conèix tots els defensors i les defensores

Diana Damián Palencia

Méxic
Drets de les dones. Drets de les persones migrants i refugiades.

Martha Moreno Guati Rojo

Mèxic
Drets de les persones migrants i refugiades. Drets de les dones.

Dora Muñoz

Colòmbia
Drets dels pobles indígenes. Dret al mediambient.