Activistes de Guatemala, Mèxic, Bolívia, Líban i Camerún visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera 2025 de Ciutats Defensores dels Drets Humans

A causa de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc del 31 de març al 9 d’abril, cinc defensores i defensors dels drets humans procedents de Mèxic, Bolívia, Líban i Camerún visitaran diversos municipis de Catalunya. 

Durant la seva estada a Catalunya, les i els activistes convidats aniran de municipi en municipi, fent activitats de sensibilització a les escoles, trobades amb els mitjans, xerrades a centre cívics obertes a la ciutadania i reunions institucionals d’incidència política: una agenda dinàmica amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca dels qui defensen els drets humans arreu del món, conscienciant la ciutadania i creant xarxes de suport.  

Provinents de cinc països i contextos diferents, a través dels testimoniatges dels convidats i convidades a aquesta gira, s’abordarà un ventall de temàtiques i drets, estimulant la reflexió ciutadana en múltiples àmbits i proporcionant ocasions de debat i escolta activa. Durant aquesta gira, es tractaran sobretot els drets a les dones, els drets mediambientals i els drets als migrants.

Aquestes són les defensores convidades a la gira:

 Nadine Feghaly Ilustradora i artivista libanesa resident a Barcelona, que utilitza l’art com a forma de resistència i activisme. Les seves obres d’art serveixen com a expressió poètica, abordant un espectre de qüestions personals, socials i polítiques, inclosos els impactes dels traumes i les guerres, alhora que defensen l’ecofeminisme, els drets dels animals, l’ambientalisme i la justícia social. Feghaly creu en el profund poder de l’art per sensibilitzar, inspirar l’acció i desafiar les desigualtats sistèmiques.

Sani Ladan Activista camerunès, especialista en migracions i defensor dels drets humans. Graduat en Relacions Internacionals i Educació Social. Sani Ladan es formador intercultural i especialista en política exterior, seguretat i migracions internacionals. Treballa com a analista internacional i investigador especialitzat en temes relacionats amb l’Orient Mitjà, Àfrica central i Occidental. Ladan, és a més panafricanista, antirracista i activista per la defensa dels Drets Humans, membre de l’Associació Elín (Ceuta) i creador del pòdcast “África en 1 click”. També és autor del llibre “La luna está en Duala”, publicat amb l’editorial Plaza i Janés de Penguin i presentat a Casa África al maig del 23.

Maria Caal La María Caal és una dona maia Q’eqchi’ destacada per formar a dones indígenes per a la protecció dels pobles indígenes i els seus territoris. En una entrevista a Premsa Comunitària va dir que es considera “la neta dels seus ancestres”. Ella és germana de Bernardo Caal Xol, que va ser detingut durant quatre anys en una presó de Cobán, pel seu treball i lideratge en la defensa dels rius del poble Q’eqchi’.Es va graduar de mestra en Educació Primària Bilingüe i el maig de 2025 va rebre el premi “Brote al Activismo Ambiental” del Festival Internacional de Cine Medioambiental de Canarias (FICMEC). És lideresa i víctima d’hostigaments i difamacions.

Ana Maria Hernandez Ana María Hernández Cárdenas és integrant de l’equip directiu i fundadora del Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad Oaxaca AC. També és coordinadora general de Casa La Serena i responsable de l’estratègia de Autocura, Cura Col·lectiva i Sanació de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos. L’activitat i trajectòria de l’Ana María Hernández se centren d’una manera concreta i tangible, no només en la defensa dels drets humans, sinó en la protecció i la cura de les defensores. El seu àmbit d’intervenció, per tant, li permet aprofundir en la reflexió sobre la persecució a les defensores dels drets humans, les seves causes i conseqüències.

Maria Galindo És activista feminista, escritora y comunicadora, cofundadora y líder del col·lectiu Mujeres Creando, grup anarcofeminista creat a Bolívia el 1992. Es van donar a conèixer per les seves intervencions artístiques a l’espai públic. Sobretot pels seus graffitis, que adornen els carrers de La Paz i altres ciutats. “Vaig acabar sent perseguida i em vaig anar a viure a un convent de monges per a protegir la meva vida. Jo, sent atea i lesbiana!”

Notícies relacionades

Activistes de Guatemala, Mèxic, Bolívia, Líban i Camerún visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera 2025 de Ciutats Defensores dels Drets Humans

25/03/2025
A causa de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc...

CARTA DE SOLIDARITAT AMB LA DEFENSORA DE DRETS HUMANS TUNISIANA SIHEM BENSEDRINE

12/02/2025
El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, cogestionat...

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS 2024

27/01/2025
Els municipis que participem del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del Fons Català de...

Conèix tots els defensors i les defensores

Ana Mª Hernández

Mèxic
Drets de les dones

Nadine Feghaly

Líban
Artista pels drets de les dones

Sani Ladan

Camerún
Drets de les persones migrants