Ciutats Defensores dels Drets Humans s’adhereix a la carta oberta en suport a Ríos Vivos

Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans hem emès un comunicat per adherir-nos a la carta oberta en suport de les comunitats d’Ituango afectades per la construcció de la presa d’Hidroituango i concretament a la Milena Florez, presidenta de l’organització Ríos Vivos i participant de la XI edició del projecte.

Enllaç a la carta oberta: https://riosvivoscolombia.org/wp-content/uploads/2022/11/Carta-abierta-organizaciones-internacionales-acompanan-a-comunidades-movimiento-rios-vivos.pdf 

Les comunitats afectades per Hidroituango

A inicis de novembre, la presidenta del Movimiento Ríos Vivos de Colòmbia, Milena Florez, va ser amenaçada enmig d’un recent augment de les protestes de la població del Cauca contra Empresas Públicas de Medellín (EPM), la constructora de la central hidroelèctrica Hidroituango. Poc després, unes 400 persones vinculades al Movimiento Ríos Vivos van començar a mobilitzar-se des de la zona del Cauca, a Antioquia, fins a Medellín, en què van reclamar a EPM que aturi la posada en marxa de la central hidroelèctrica. 

El proper 30 de novembre està previst que entri en funcionament la central d’Hidroituango, que segons asseguren des d’EPM generarà el 17% de l’energia del país de cara a l’any 2026. La presa, que mesura 225 metres d’altura i té un volum de 20 milions de metres cúbics, serà la més important de Colòmbia i una de les més importants d’Amèrica Llatina. 

Les comunitats del Cauca porten anys de lluita i mobilitzacions pacífiques per aturar primer la construcció de la central i ara la seva posada en funcionament. Asseguren que, tot i que l’empresa diu que hi haurà grans beneficis per a Colòmbia, la central ha provocat greus impactes socioambientals com el deteriorament dels rius i la pèrdua de les formes de vida de la població. Aquestes mobilitzacions han donat peu a amenaces i assassinats durant els últims anys. El 2018, diversos integrants del Movimiento Ríos Vivos van ser assassinats durant les fortes inundacions provocades per la construcció de la presa en què més de 15.000 persones van ser evacuades de Valdivia, Cáceres i Tarazá i 130.000 van estar en perill. 

Des del 2013, la Milena Florez forma part del Movimiento Ríos Vivos. Pertany també a la Organización de Mujeres Defensoras del Agua y de la Vida AMARU i és la presidenta de la Asociación de Víctimas y Afectados por Megaproyectos Orejón, Chirí y Buenavista (ASVAM ORCHIBU). L’any 2019 va haver de sortir del país per denunciar el crim ambiental de la hidroelèctrica Hidroituango i les vulneracions als drets humans i ambientals que aquest projecte ha portat a la regió. «El projecte ha passat per sobre dels drets de les comunitats i de persones víctimes d’un conflicte armat que s’han vist revictimitzades i discriminades per Hidroituango».

Enllaços d’interès: 

Notícies relacionades

Inaugurada la gira de primavera 2025 de la XV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

01/04/2025
Cornellà de Llobregat ha sigut el municipi català encarregat d’acollir l’acte d’inauguració d’aquesta gira, que...

Activistes de Guatemala, Mèxic, Bolívia, Líban i Camerún visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera 2025 de Ciutats Defensores dels Drets Humans

25/03/2025
A causa de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc...

CARTA DE SOLIDARITAT AMB LA DEFENSORA DE DRETS HUMANS TUNISIANA SIHEM BENSEDRINE

12/02/2025
El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, cogestionat...

Conèix tots els defensors i les defensores

Ana Mª Hernández

Mèxic
Drets de les dones

Nadine Feghaly

Líban
Artista pels drets de les dones

Sani Ladan

Camerún
Drets de les persones migrants