El projecte miner al qual s’oposa el Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa està impulsat per la multinacional Inversiones Los Pinares, anteriorment Emco Mining. Se situa en una zona protegida des de 2011 i retallada l’any següent per acomodar-hi l’explotació minera d’Emco. Es tem que la construcció i posada en marxa de la mina pugui afectar greument l’entorn i els rius de la zona -concretament els rius San Pedro i Guapinol.
Al 2018, després que Inversiones Los Pinares posés en marxa els treballs de construcció d’una carretera per accedir a la muntanya de Botaderos, l’aigua del riu Guapinol va enfangar-se i va deixar de ser utilitzable per a la comunitat que duu el mateix nom. L’agost d’aquell any es va muntar un campament per bloquejar la carretera, que va durar aproximadament dos mesos i va ser violentament desallotjat.
Els càrrecs presentats contra els vuit activistes que es troben en presó preventiva des de setembre de 2019 i altres membres del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa tenen a veure amb incidents que es van produir en el marc d’aquest campament.
Criminalització, violència i repressió a Hondures
Tal com expliquen des del Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa, el codi penal hondureny no preveu presó preventiva per als delictes dels quals s’acusa als vuit defensors privats de llibertat. En aquest sentit, l’organització denuncia una “clara violació del degut procés”, que a més es va consolidar en l’audiència del 18 de desembre de 2020 quan, de nou, es va denegar la petició de llibertat per als activistes.
Segons els membres de l’organització mediambientalista, en el marc de tot el procediment, el Ministeri Públic i el poder judicial s’han posicionat a favor de l’empresa minera i han facilitat la criminalització dels activistes, tant dels vuit que estan empresonats com de cinc dirigents més sobre els quals pesa una interlocutòria de processament. Per aquest motiu, els considera perseguits polítics.
Les acusacions contra les persones defensores de l’aigua de Guapinol s’emmarquen en un patró generalitzat de criminalització, violència i repressió contra activistes mediambientals a Hondures. L’assassinat de Berta Cáceres n’és un dels casos més coneguts. El mateix nom del Parc Natural “Montaña de Botaderos Carlos Escaleras” recorda un altre activista assassinat als anys 90, també defensor de la terra i opositor a un projecte de palma africana al mateix territori on ara batalla el CMDBCP.
Si bé s’arrosseguen des de fa dècades, els conflictes ambientals s’han aguditzat a Hondures des del cop d’Estat de 2009, que va expulsar del poder el president d’aquell moment, Manuel Zelaya.