Wafae Charaf

Llibertats civils i participació política.
Marroc
Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH).

Activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i de Shabaka, una xarxa d’ONG del nord del Marroc. També és membre de “Via Democràtica” i del “Moviment 20 febrer”, grups polítics que plantegen reformes polítiques i constitucionals al Marroc. Wafae explica que el “Moviment 20 febrer” va ser fruit de la repressió, la marginalització i l’explotació de l’Estat marroquí a la seva gent, que van sortir als carrers a reclamar els seus drets sota el lema “dignitat, llibertat i justícia social”. Si bé el govern no ha satisfet aquestes demandes, molta gent ha perdut la por a alçar la veu per una societat democràtica, però han patit repressió. Wafae lluita sobretot pels drets laborals i el 2014, quan participava a una manifestació pacífica de la Confederació de Treballadors de Tànger va ser segrestada, agredida i amenaçada. Després d’informar-ne a la fiscalia, la policia marroquina l’acusà de denúncies falses, la detingué, l’envià a un hospital psiquiàtric i la condemnà a un any de presó per “calúmnies” contra la policia.

Wafae Charaf va ser alliberada el juliol del 2016. Llegiu la notícia aquí: http://wp.me/p3pYl7-g3

Entrevista a Wafae Charaf

Quina situació es viu a les presons marroquines?

L’arrest m’ha donat l’oportunitat de descobrir què hi passa. És sorprenent el discurs de l’Estat marroquí, que parla de les presons com a institucions de rehabilitació, integració i absència de tortura. La realitat és tot el contrari: tortura, marginació, exclusió i discriminació. Diàriament, les presoneres són objecte de sancions màximes. En moltes ocasions, vaig intervenir tant condemnant els fets com ajudant a les presoneres a enviar queixes a les autoritats i a organitzacions de drets humans.

Com ha estat el teu temps a la presó?

He tingut temps de llegir, escriure un diari i escriure textos del poeta Shawqi a la meva família i el meu marit, i a la vegada, de lluitar amb els meus companys. Tenia la intenció de publicar el que he escrit en diaris electrònics i llibres, però les condicions econòmiques i socials m’ho han impedit. Encara tinc la idea al cap, i m’urgeix fer-ho, però espero a tenir una mica d’estabilitat econòmica i familiar.

Has participat activament en el M20F. Com en valores l’evolució?

L’emergència del M20F va ser el resultat de l’acumulació d’esforços d’activistes de molts àmbits vinculats a la lluita de classes al Marroc. També va ser conseqüència de la repressió, marginació i explotació practicades pel règim marroquí contra el seu poble.

En el context de la Primavera Àrab, el poble marroquí va manifestar-se en més de 52 pobles i ciutats reclamant drets civils i polítics, econòmics i socials, sota l’eslògan “Dignitat, llibertat i justícia social”. L’Estat ha intentat esquivar aquestes demandes i desactivar el moviment oferint promeses i reformes. Ara bé, el M20F ha aconseguit objectius que les forces democràtiques del país no havien pogut assolir. Ha estat capaç de trencar el mur de la por, resultat d’anys de brases i bales del regnat de Hassan II, i difondre la cultura de protesta entre tots els grups socials.

Ets membre de l’AMDH, una organització assetjada per l’Estat marroquí, segons Front Line Defenders.

Sóc activista de l’AMDH des de fa set anys. En el si d’aquesta organització he après, com milers de militants, l’alfabet de la lluita pels drets humans i la dignitat, al Marroc i a tot arreu. El govern continua atacant l’AMDH, imposant restriccions i dures mesures contra l’organització i els seus membres. Tot i això, l’esforç i la perseverança dels activistes incrementa la força de la lluita contra els enemics dels drets humans.

Activistes relacionats i relacionades amb Wafae Charaf

Desirée Bela Lobedde

Espanya
Defensant els drets humans des de Catalunya: activisme antiracista

Yslem, hijo del desierto

Sàhara Occidental
Dret a la pau. Drets civils i polítics

Ilham Tohti

Xina
Drets civils i polítics. Drets de les minories ètniques i nacionals.

Wafae Charaf

Marroc
Llibertats civils i participació política.