Gira de primavera XII edició Ciutats Defensores dels Drets Humans. “Defensem qui defensa”

La XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans constarà de dues gires: la gira de primavera, entre el 25 d’abril i el 4 de maig de 2022, i la gira de tardor, entre el 3 i l’11 d’octubre de 2022. En aquestes dates, diverses persones defensores dels drets humans estaran a Catalunya per fer activitats de sensibilització i d’incidència política i social. En aquesta edició ens hem centrat en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

ELS DEFENSORS I DEFENSORES DE LA GIRA DE PRIMAVERA 

Mike Anane, Ghana

Mike Anane és periodista i activista mediambiental guardonat amb l’United Nations Environment Programme Global 500 of Honour. Durant més de 20 anys, Anane ha documentat i investigat l’enviament il·legal d’escombraries electròniques des dels països del Nord global a Ghana.

A Accra, impacten les imatges de nens i nenes menors d’edat entre muntanyes de deixalles electròniques mentre inhalen el fum negre provinent de la crema de material per obtenir metalls com el coure. És una forma de vida que explica la pobresa latent a Àfrica. En el cas de Ghana, la falta d’oportunitats afecta tot el país, però sobretot la regió nord, on el canvi climàtic fa estralls i obliga famílies senceres a moure’s als centres econòmics del país.

Per denunciar aquesta situació, per demostrar la doble moralitat d’Occident, Mike Anane ha estat amenaçat.

“Ghana, Togo o Nigèria no poden fer-se servir per enterrar les deixalles nocives d’altres països”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Mike Anane

Yurany Cuellar, Colòmbia

Yurany Cuellar és una activista colombiana que treballa per la defensa dels drets de les dones rurals i camperoles. Des de fa anys, el seu compromís es vehicula a través de l’Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC), una organització que aglutina més d’un centenar de Juntes d’Acció Comunal i altres agrupacions comunitàries de diversos municipis de la regió del Magdalena Medio.

La tasca de l’ACVC, que arrenca a mitjans dels anys 90, s’emmarca en la defensa integral dels drets humans, i promou la lluita per l’accés a la terra i la dignificació de la vida camperola. A més, des de l’ACVC s’impulsen projectes productius i de seguretat alimentària, de desenvolupament regional i de foment dels processos organitzatius camperols.

“Ja fa massa anys que patim els efectes dels governs d’extrema dreta que només governen per a les elits i l’empresariat del país”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Yurany Cuellar

Morena Hererra, El Salvador

Morena Herrera és, possiblement, una de les activistes feministes més conegudes d’El Salvador. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil.

Morena Herrera assegura que va començar a presenciar com hi havia situacions patides per les dones que no s’entenien, i en aquest context fou quan ella va començar a lluitar i treballar per la despenalització de l’avortament i pels drets de les dones del seu país. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenyes en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local.

“ L’avortament s’ha de veure com una qüestió de democràcia, de justícia social i de salut individual i comunitària.”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Morena Herrera 

Maria Sol Taule, Filipines

És una advocada filipina que defensa legalment persones que no tenen recursos econòmics per pagar un acompanyament jurídic, especialment activistes i defensores i defensors de drets humans criminalitzats des de les institucions de l’Estat. Des del 2011 treballa amb Karapatan, una aliança d’organitzacions, col·lectius i programes que defensen els drets humans. Karapatan monitora i documenta violacions de drets humans, proporciona assistència a les víctimes, i impulsa accions de formació i sensibilització. 

A més de Karapatan, Taule desenvolupa la seva tasca de defensa dels drets humans per mitjà de la National Union of People’s Lawyers (NUPL, Unió Nacional d’Advocats i Advocades Populars). Es tracta d’una organització de defensa de drets humans, d’abast estatal, formada per estudiants de Dret i professionals de l’advocacia i la justícia.

“El red-tagging consisteix en la difamació, la desacreditació o el desprestigiar de qualsevol persona que pensi diferent al que marca el govern. S’utilitza com a arma per fer callar els activistes i els dissidents.”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Maria Sol Taule 

Nataniel Hernández, Mèxic

Nataniel Hernández és activista i advocat del Centre de Drets Humans Digna Ochoa, a la regió de Chiapas, a la frontera sud de Mèxic. A finals del 2018, quan va començar a caminar la primera caravana migrant des de Centreamèrica i Chiapas es va convertir en la primera parada de la ruta van néixer noves necessitats i els i les activistes del Centre de Drets Humans Digna Ochoa van redefinir prioritats; van començar a assistir aquests grups heterogenis que fugien de la violència, la manca d’oportunitats i la discriminació. Quatre anys més tard, sense desatendre les seves lluites deganes, continuen assistint als qui travessen Chiapas en el seu camí cap als Estats Units.

“No existeix un model d’atenció sostenible a aquesta crisi humanitària, sinó que només es busca contenir el flux de migrants a Amèrica del Nord.”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Nataniel Hernández

Vania Arana, Espanya

Vania Arana és portaveu i presidenta del sindicat Las Kellys Catalunya. Va arribar a Madrid el 1992 procedent del Perú, el país que la va veure néixer. Allà havia estudiat per ser professora de secundària, però quan va arribar aquí, no va poder convalidar la titulació, ja que no hi havia correspondència en els estudis. La Vania reconeix que va ser quan es va quedar embarassada quan es va adonar de les condicions precàries que vivia el sector en el qual ella treballava.

A poc a poc, la Vania i les seves companyes es van adonar que no hi havia ningú que vetllava pels seus drets laborals i el seu benestar, i a través de trobades esporàdiques en les quals compartien experiències, es van anar organitzant.

“Las Kellys ens ha servit per conèixer-nos a nosaltres mateixes, però també a les persones amb qui treballem i que tenim al davant. Això no té preu, perquè hem aconseguit crear uns llaços d’amistat molt forts. Fa que ens sentim en família. Busquem canviar la societat i anem totes a una.”

Llegeix aquí l’entrevista completa a Vania Arana

Defensa de la terra i el medi ambient

El model actual d’explotació dels recursos naturals ha provocat danys ambientals irreparables com la contaminació dels rius i mars, l’augment dels gasos d’efecte hivernacle o la desforestació, però també ha expulsat de les seves terres a milers de comunitats que vivien en els territoris on s’extreuen matèries primeres.

Des de fa anys, els defensors i defensores de la terra i el medi ambient han lluitat contra els megaprojectes d’economia extractiva d’empreses nacionals i transnacionals que exploten els recursos dels seus territoris, arrasen conreus, rius, mars i deixen comunitats senceres sense els seus mètodes de subsistència tradicionals. A moltes persones, la lluita els ha costat la vida. Segons l’organització de defensa dels drets humans Front Line Defenders, de les 358 persones defensores de drets humans assassinades el 2020, el 59% defensava la terra, els drets dels pobles indígenes i el medi ambient.

El paper de les persones defensores és fonamental per frenar les conseqüències del canvi climàtic i conservar els boscos i ecosistemes. Les agroempreses, la mineria, la tala i el petroli són els sectors que provoquen més conflictes amb les persones defensores del territori, alhora que provoquen l’acceleració del canvi climàtic.

Defensa de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+

Les defensores de drets humans s’enfronten a amenaces concretes pel simple fet de ser dones com la violència de gènere, campanyes de desprestigi que se centren en la seva vida privada, l’exclusió en la participació de les organitzacions, amenaces, atacs contra les seves famílies… 

És necessari que els estats incorporin mesures de protecció amb enfocament de gènere per les dones i particularment les dones defensores i així garantir la seva participació en totes les esferes de la societat. Alguns dels principals drets que reivindiquen les defensores de drets humans arreu del món són el dret a la vida, el dret a la no discriminació a l’hora d’accedir a la terra i als recursos naturals, el dret a no ser maltractades ni agredides sexualment pel simple fet de ser dones, el dret a la llibertat, el dret a l’avortament i a decidir sobre el propi cos, el dret a un matrimoni lliure i a decidir sobre la seva vida sexual i reproductiva, el dret a poder viure amb llibertat la seva orientació sexual i la seva identitat de gènere, el dret a migrar amb seguretat, el dret a la pau, el dret a la vida política i pública, a ocupar càrrecs en la presa de decisions de les organitzacions, el dret a l’educació… 

Arreu del món, les persones del col·lectiu LGTBIQ+ pateixen discriminacions constants, reben insults, amenaces i són víctimes d’agressions físiques i sexuals. Per tant, és important educar en la diversitat i garantir els drets fonamentals de les persones del col·lectiu LGTBIQ+.

Dret a la pau, drets civils i polítics 

Els drets civils i polítics protegeixen els ciutadans de possibles violacions dels governs, organitzacions privades i persones, garantint la seva participació en la vida política sense cap mena de discriminació. Es consideren drets civils la garantia de  la integritat física i mental de les persones, així com la seva vida, i la protecció davant discriminacions per raça, ètnica, gènere, nacionalitat, orientació sexual o  religió. A més, inclouen drets com la llibertat d’expressió i opinió, el dret a la privacitat, la llibertat de premsa, de religió, de circulació i de reunió. Els drets polítics inclouen el dret a una tutela judicial efectiva, a un judici imparcial, el dret a participar en la societat civil i política -drets d’associació, dret de reunió, dret al vot i a la defensa pròpia. 

Les persones defensores dels drets civils i polítics treballen per garantir els drets d’altres persones que lluiten per viure en societats més justes i equitatives i per l’eliminació efectiva de qualsevol mena de discriminació. 

Drets de les persones migrades i refugiades

L’acollida europea de les persones refugiades ucraïneses en les últimes setmanes és un fet excepcional. Els esdeveniments de les últimes dècades, provocats entre altres causes per les desigualtats de poder entre el nord i el sud han provocat la migració de milions de persones arreu del món, que s’han desplaçat internament i també han alçat la vista cap a Europa i als Estats Units per trobar un lloc segur on començar una nova vida. En aquests casos, lluny d’acceptar-los, les fronteres s’han tornat més reals que mai i els països del nord han construït murs i externalitzat fronteres per evitar la seva arribada. 

El dret a migrar, a demanar asil i a refugiar-se són drets humans fonamentals. La gent abandona els seus països per motius molt diversos. En alguns casos, fugen de la violència o la pobresa extrema. En altres, han de marxar perquè són perseguits per defensar el territori, per la seva orientació sexual o de gènere o per desastres naturals. Quan arriben a una nova destinació, moltes vegades han d’enfrontar-se al racisme institucional i a la xenofòbia i la discriminació per part de la societat d’acollida. 

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.