Acte inaugural XI Edició Ciutats Defensores dels Drets Humans

20 maig 2021

‘INICIA LA XI EDICIÓ DE CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS AMB LA PARTICIPACIÓ DE 14  ACTIVISTES

El 18 de maig, s’ha realitzat l’acte inaugural de Ciutats Defensores dels Drets Humans, al teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat (Carrer Major, 43).  Hi ha hagut una assistència de més de 40 representants dels 27 municipis, i les 9 entitats i institucions i més de 50 persones han seguit l’acte virtual.

L’acte l’ha conduït Alba Martínez, regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi. Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha donat obertura a l’acte i ha recordat que al llarg de 9 anys han passat 65 persones defensores de 33 països diferents en el projecte i que “no oblidem el nostre compromís en un món en què cada vegada les desigualtats nord-sud són més evidents”.

La campanya central de l’edició d’enguany està enfocada en la defensa de la terra i el medi ambient amb intersecció en la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.

Com a representants dels municipis també ha intervingut, Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet destacant que “escoltar als defensors és una eina molt valuosa per a l’educació en la justícia global i en la sensibilització dels joves, ja que el projecte té un impacte a més de 9.000 nois i noies, que volem que articulin el seu compromís amb els drets humans”. Mercè Esteve, alcaldessa de Begues, ha posat de manifest que aquest any el projecte “serveixi per comprometre’ns encara més amb la humanitat, la pau, el planeta i a fer-nos més lliures”.

Manel Vila, director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya ha destacat que “és un dels programes més importants de solidaritat i cooperació que hi ha a Catalunya.  Hem de fer el màxim possible perquè aquests projectes tinguin el màxim compromís en els programes i polítiques públiques de cooperació”. També han enviat una salutació Pilar Diaz, diputada adjunta de presidència i delegada de RR.II. de la Diputació de Barcelona i el vicepresident d’Internacional i Cooperació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ernest Maragall.

Estel·la Pareja, directora de la CCAR, en nom de totes les entitats del projecte reitera que “els drets humans ens toquen en allò llunyà i pròxim i en aquestes sinergies de lo local a lo global aquest projecte demostra la necessitat de posar l’agenda dels drets humans en el centre de tots els debats.”

Finalment, han intervingut les defensores dels drets humans;  

Leiria Vay  (Guatemala), que ha destacat que les persones que lluitem per defensar la mare terra i la vida som criminalitzades i assassinades. A Guatemala han obert les portes a les transnacionals que han portat acaparament de terres i semi esclavitud”.

Czarina Musni (Filipines) ha remarcat que “als advocats que defensem les víctimes de vulneracions de drets humans se’ns assetja, se’ns criminalitza. No és un atac personal, sinó a l’estat de dret i al dret fonamental de les persones de poder denunciar les vulneracions”.

Luz Marina Hache (Colòmbia) ha destacat “el meu lloc no és aquí, és a Colòmbia, però per denunciar que 50 famílies tenen el monopoli del país he hagut de sortir dos cops. Volem una vida digna, només demanem que se’ns respectin els drets humans i tinguem salut, educació i treball”. 

Regina Zoe Magallón (Mèxic) destaca “les dones trans hem lluitat molt perquè se’ns respecti els nostres drets. Ningun partit ha permès que una dona trans arribi al poder. Com a dones trans tenim dret a participar políticament i sens nega. Tampoc tenim dret a la salut ni al mercat laboral. No se’ns dona oportunitats”.

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui i president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ha fet la cloenda destacant “els 27 municipis del projecte ens unim per defensar allò que creiem que és just sota el compromís de la defensa dels drets humans arreu del món. Parlem d’activistes, persones que en molts casos es juguen la pell per denunciar allò que viuen i pateixen en els seus països d’origen. Aquest projecte pretén donar-vos força i suport.”

Un altre aspecte destacat de l’acte ha estat la crida a l’alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i Ilham Tohti (Minoria Uigur de Xina), Nasrin Satoudeh (Iran) i els Defensors del Aigua del Guapinol (Hondures), defensors i defensores de drets humans, que estan actualment empresonats als seus països d’origen, per la seva tasca de denúncia i activisme.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 municipis catalans i de l’Institut de Drets Humans de Catalunya,  l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des del 2013 treballem conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

Enllaç emissió de l’acte: https://www.youtube.com/watch?v=RSiTXc0P-Eo