DECLARACIÓ INSTITUCIONAL CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS 2021

Cada any, els 27 ajuntaments participants al projecte es comprometen en una declaració institucional a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL 2021

La pau, els drets humans i la solidaritat han de ser eixos vertebradors de qualsevol política pública, a escala nacional i internacional. Les ciutats, com a administració més propera a la ciutadania, s’han constituït en actors d’aquestes polítiques des de fa més de 20 anys, amb l’adopció de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998) que donà peu a l’aprovació, dos anys més tard, de la Carta europea de drets humans a la Ciutat.

En solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que s’articulen per tot el món, diverses ciutats catalanes han organitzat per novè any consecutiu, amb suport de la societat civil i d’institucions públiques, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Aquest projecte té per finalitat posar en valor la tasca de defensores i defensors de drets humans: individus, comunitats i associacions civils que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a col·lectius especialment vulnerabilitzats com les dones, els joves, les minories, les persones LGTBI, les persones desplaçades, migrants o desposseïdes.

Moltes d’aquestes defensores i defensors posen en perill la seva vida i llibertat pel fet de reivindicar i exercir drets que són universals: drets socials i de participació política, que són trepitjats sistemàticament als seus països per les autoritats públiques o amb la
seva aquiescència.

Segons dades de Front Line Defenders, només l’any 2020 foren assassinades al menys 331 persones per defensar els drets humans i la major part dels crims romandran impunes. Assenyala a més que el 69% d’aquests assassinats van ser comesos contra persones que defensaven la terra, el medi ambient i els pobles indígenes, seguides de defensores dels drets de les dones i de les persones LGTBIQ. La Relatora Especial de l’ONU pels defensors i defensores dels drets humans ha apuntat a més que la major part d’aquests crims solen anar precedits d’amenaces i són, per tant, evitables.

És per això que en l’edició 2021 de Ciutats Defensors volem posar especial atenció en totes aquestes persones i en la seva labor i també en aquelles que defensen els drets de les persones migrants i refugiades. També volem posar el focus en el dret a la pau, com a pilar bàsic de les nostres societats.

Tot i que la persecució de les persones defensores de drets humans és més greu a països amb règims autoritaris, també pot tenir lloc en règims democràtics, com demostra el recent cas de l’Helena Maleno, que va participar al programa de Ciutats defensores l’any 2015 i que està sent perseguida a Espanya i el Marroc per la seva defensa dels drets de les persones migrants.

En el context de la pandèmia de la COVID-19, que ha fet créixer les vulnerabilitats socials, és més important que mai protegir les persones que ens protegeixen. És per això que un any més donem suport al projecte de Ciutats defensores dels drets humans i:

1. Reivindiquem la vigència i ple respecte dels drets reconeguts internacionalment, així com del dret de les persones defensores de drets humans a desenvolupar la seva tasca sense riscos ni amenaces.

2. Recordem i donem suport a la crida feta per les Nacions Unides a defensar a qui defensa els drets humans, com a compromís ètic i polític dels governs democràtics.

3. Reivindiquem el ple respecte dels drets fonamentals de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva, amb particular cura dels drets de dones i infants, en totes les fases des de la seva sortida del país d’origen fins al seu assentament definitiu.

4. Recordem i ens comprometem a visibilitzar la situació d’especial risc que viuen les persones i comunitats qui defensen el medi ambient, la seva important tasca, així com les que defensen els drets de les dones, de les persones LGTBIQ,de les persones migrants, i el dret a la pau.

5. Condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores de drets humans, incompatibles amb el dret internacional dels drets humans, i llur persecució per part de qualsevol govern i recordem el deure dels governs de protegir activament les persones defensores de drets humans.

6. Recordem la situació d’especial vulnerabilitat, agreujada actualment amb la pandèmia de la COVID-19, que viuen determinades minories i determinants col·lectius i/o grups i la indefensió que pateixen davant les violacions dels seus drets.

7. Recordem, donem suport i reivindiquem l’alliberament immediat i sense condicions dels i les següents defensores injustament empresonades: Nasrin Sotoudeh (Iran), Ilham Toti (Xina), Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i les persones defensores de l’aigua del Guapinol (Hondures).

8. Renovem el nostre compromís amb els drets humans a escala local i ens comprometem a mantenir i intensificar les polítiques públiques municipals de suport als defensors i defensores de drets humans, tant en l’àmbit local com internacional.

9. Ens comprometem a difondre la labor de les persones defensores i a facilitar la reflexió i el debat, reconeixent la importància de l’educació a casa nostra, especialment entre el públic jove.

10. Instem el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat espanyol a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores dels drets humans a escala nacional i internacional. 

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.