Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc del 8 al 17 d’abril, set defensores i defensors dels drets humans procedents de Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visitaran diversos municipis de Catalunya. 

Durant la seva estada a Catalunya, les i els activistes convidats passaran de municipi a municipi, fent activitats de sensibilització a les escoles, trobades amb els mitjans, xerrades a centre cívics obertes a la ciutadania i reunions institucionals d’incidència política: una agenda dinàmica amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca dels qui defensen els drets humans arreu del món, conscienciant la ciutadania i creant xarxes de suport.  

Provinents de set països i contextos diferents, a de través dels testimoniatges dels convidats a aquesta gira s’abordarà un ventall de temàtiques i drets, estimulant la reflexió ciutadana en múltiples àmbits i proporcionant ocasions de debat i escolta activa. Durant aquesta gira,es tractarà sobretot el dret a la pau, a causa també del context global actual, però també s’abordarà la vulneració dels drets de les dones a l’Afganistan, la lluita per la fi de la mutilació genital femenina a Àfrica, les reveindicacions del poble saharuí i la defensa del medi ambient, entre d’altres.

Aquestes són les defensores convidades a la gira:

Mai Shahin i Iris Gur (dret a la pau, de Palestina i Israel): formen part de Combatants for Peace, una iniciativa nascuda l’any 2006 i moviment de base de persones israelianes exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins que treballen plegades amb un únic objectiu: posar fi a l’ocupació i l’opressió i assolir la pau. A través d’accions de resistència civil no violenta, l’educació i l’activisme, Combatants for Peace persegueix la destrucció dels sistemes d’opressió per a un futur més lliure

Per saber-ne més

Catalina Salazar (dret a la igualtat, de Xile): és una activista i artista de hip hop. Va ser membre de Social Hip hop, una organització sense ànim de lucre que fa servir la música per a treballar amb els i les joves i gent en les presons amb l’objectiu de potenciar les habilitats comunicatives, socials i personals. Va ser coordinadora d’assumptes internacionals per a la plataforma; i en aquest període també va ser Coordinadora Regional a les Amèriques de la United Network of Young Peacebuilders (UNOY Peacebuilders, per les seves sigles en anglès).

Per saber-ne més

Karima Shujazada (drets de les dones i de les persones refugiades, de l’Afganistan): és una periodista afganesa actualment refugiada a Barcelona. Va treballar com a facilitadora de pau en l’organització Afghan Women’s Talent Development Center, on duia a terme formacions i capacitacions per a dones tant en zones urbanes com rurals. Amb el retorn dels talibans al poder i després d’haver organitzat algunes manifestacions pels drets de les dones, va haver de fugir del seu país, i gràcies a les gestions de l’organització Afghan Women on The Run, va aconseguir arribar a Espanya.

Per saber-ne més

Yslem, hijo del desierto (drets civils i polítics, del Sàhara Occidental): és un raper sahrauí nascut en els campaments de Tinduf, a Algèria. Actualment viu a Alborea (Albacete). Va arribar a Espanya com ho fan molts nens i nenes sahrauís, gràcies als campaments d’estiu de Vacances en pau. Instal·lat a Galícia durant els anys de la seva adolescència, va estudiar educació social, però mai ha deixat de costat la seva veritable vocació: l’hip hop. Avui contínua a fer servir la música per conscienciar la població i donar a conèixer les reivindicacions del poble sahrauí, trencant el bloqueig informatiu 

Per saber-ne més

Sara López (drets dels pobles indígenes i al medi ambient, de Méxic): és una activista indígena i defensora del medi ambient mexicana, que des de meitat dels anys noranta forma part del Consell Regional Indígena i Popular de Xpujil i del Consell Nacional Indígena (CNI). En la seva trajectòria com a activista, destaca el seu acompanyament a comunitats indígenes desplaçades i la seva lluita en la Xarxa Nacional de Resistència Civil contra les Altes Tarifes Elèctriques, per la qual va ser detinguda i empresonada en 2009. Actualment centra la seva lluita contra la construcció del mal anomenat Tren Maia, un megaprojecte faraònic que està tenint un fort impacte a la regió i en les comunitats que l’habiten. 

Per saber-ne més

Bisharo Ali Hussein (drets de les nenes i les dones, de Kenya): treballa en l’àmbit de la migració i el desenvolupament a l’est i a la Banya d’Àfrica. Durant els seus onze anys d’experiència treballant en l’entorn humanitari, Bisharo Ali Hussein ha desenvolupat especial interès per la igualtat de gènere, l’afrofeminisme, l’apoderament de les dones a través de l’educació i la igualtat d’oportunitats, la resolució de conflictes, els drets humans i la consolidació de la pau, entre altres.  

Per saber-ne més

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments i 8 entitats i institucions catalanes. 

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.