Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de Montbui, vam donar la benvinguda als i les defensores que estaran amb nosaltres durant deu dies, fent activitats de sensibilització i donant a conèixer la seva història com a activistes i les seves reivindicacions en diversos municipis catalans que formen part del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans.  

L’acte, conduït per Núria Carné i Navarro, primera tinenta d’alcaldia i regidora de Cooperació al Desenvolupament va començar amb l’actuació musical de Berta Mayol i Martina Ortiz, dues joves del municipi. Després es va donar pas a la benvinguda institucional. En primer lloc, l’alcalde del municipi amb funció d’amfitrió, Isidre Pineda Moncusí, va assenyalar el paper que tenen els municipis, que poden abstenir-se de dinàmiques i forces geopolítiques globals i optar per una política pròpia, “amb criteri propi” i a favor dels drets humans.  

També va intervenir Jordi Cuadras Oliva, President del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, entitat que coordina el projecte, que va donar una visió general de l’estat actual dels drets humans, subratllant la recessió a escala global, un descens que es fa palès si mirem cap a Gaza i, més generalment, a l’auge del populisme.  

Dilara Ekmen Sales, co-directora de l’entitat gestora del projecte, la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR), va reiterar que el projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans demostra que no només és possible, sinó que és avantatjós i exitós el treball conjunt entre institucions i entitats, un treball que suma esforços per avançar en matèria de polítiques públiques.  

Finalment, Yoya Alcoceba Cruixen, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, va agrair els i les defensores per la seva participació en aquesta gira, matisant que la lluita pels drets humans no té lloc només en zones de conflicte, sinó que també aborda altres àmbits que no hem de deixar de banda, com ara la violència de gènere o les vulneracions al medi ambient. 

Així doncs, es va donar pas a la presentació de les defensores convidades.  

Iris Gur, activista israelina, va fer una crida a unir-se a les lluites pels drets humans, defensant la pau i la humanitat. També va denunciar el comerç d’armament amb Israel, armes que provenen de països occidentals i que s’estan contribuint a la massacre a Gaza.  

El raper Yslem, hijo del desierto va destacar “els problemes invisibles que violen tots els drets humans” al Sàhara Occidental, i va fer una crida per trencar amb el bloqueig informatiu que no permet conèixer aquestes vulneracions.  

La defensora afganesa, Karima Shujazada, va contar la seva història, centrant-se en l’arribada dels Talibans al poder i del perill al qual va haver d’enfrontar-se després d’haver participat en unes revoltes. També va explicar com va arribar a Espanya, després d’un llarg recorregut migratori.  

L’activista pels drets indígenes Sara López va denunciar el greu impacte social del mal anomenat Tren Maia, un “megaprojecte de la mort” que està provocant devastació, falta d’aigua i criminalització del i les qui defensen el medi ambient. També va subratllar que, darrer d’aquestes vulneracions, hi ha empreses europees que “estan donant recursos per a danyar-nos, treure’ns el que ens pertany”.  

Finalment, la feminista keniana Bisharo Ali Hussein va centrar el seu discurs en la mutilació genital femenina “una pràctica barbàrica” que avui afecta a 230 milions de nenes a tot arreu. La defensora va advertir que no es tracta d’un “ritu de passatge” o d’una pràctica religiosa, com alguns reclamen, sinó que d’una pràctica amb l’únic objectiu de controlar el cos i la sexualitat de les dones.  

L’acte es va tancar amb una última intervenció musical interpretada per Berta Mayol i Martina Ortiz.

Notícies relacionades

Caldes de Montbui engega la Gira de Primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans  

09/04/2024
Ahir 8 d’abril a la Sala de Noble de l’Espai Can Rius, a Caldes de...

Activistes de Xile, Mèxic, Palestina, Israel, Kenya, Afganistan i Sàhara Occidental visiten Catalunya amb motiu de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

04/04/2024
En ocasió de la gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà...

Vine a conèixer les defensores dels drets humans convidades a la Gira de Primavera (8-17 d’abril)

04/04/2024
Com cada any, a més de les xerrades i tallers a les escoles, reunions d’incidència...

Conèix tots els defensors i les defensores

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.