Yanely Fuentes

Dret a la llibertat d’informació, expressió i opinió
Mèxic

Des de principis d’any i fins al mes de setembre, 10 periodistes han estat assassinats a Mèxic. El país és, segons Reporters Sense Fronteres, un dels més mortífers del món per a les persones que es dediquen a la comunicació. Per a les veus que informen sobre la corrupció generalitzada i les vulneracions de drets humans que es produeixen al país, els atacs, les desaparicions i els desplaçaments forçosos són una realitat propera.

És en aquest context que treballa la periodista Yanely Fuentes. Escriu des de 2014 al Diario Alternativo, una publicació que ofereix informació local i regional de l’Estat de Guerrero. Segons l’ONG Article 19, Guerrero pot considerar-se “una zona silenciada per a la premsa”, i és un dels Estats on es registra un major nombre d’agressions contra periodistes. Guerrero és un territori amb unes institucions molt febles i una elevada presència del crim organitzat.

L’any 2017, Fuentes va començar a cobrir mobilitzacions i conflictes socials, sobretot relacionats amb el grup armat Unión de Pueblos y Organizaciones el Estado de Guerrero (UPOEG). Ha informat, des d’aleshores, sobre les violacions de drets humans comeses per policies comunitàries i policies ciutadanes.

“Això és el que tenim a la regió”, explica.

La seva tasca periodística li ha comportat greus amenaces i agressions. Al març del 2017, integrants i consellers de la UPOEG van amenaçar-la, i al gener del 2018, quan estava gravant un esdeveniment de l’organització, va ser agredida físicament. Després de l’atac, les intimidacions i amenaces van incrementar-se, i la granja de la seva família va ser atacada. La UPOEG va emprendre una campanya de desprestigi contra ella i el seu mitjà. Finalment, l’increment de la pressió va forçar-la a deixar casa seva durant cinc mesos, però va haver de tornar per continuar treballant i poder sostenir-se econòmicament.

Actualment, Fuentes es troba a Barcelona, acollida en el marc del programa municipal “Barcelona protegeix periodistes de Mèxic”. Aquest programa, dut a terme en aliança amb la Taula per Mèxic, té com a objectiu facilitar l’estada temporal a la capital catalana de periodistes que es troben en situació de risc com a conseqüència de l’exercici de la seva professió.

Entrevista a Yanely Fuentes

Què és la Unión de Pueblos y Organizaciones del Estado de Guerrero (UPOEG)?

És un grup armat que s’autodenomina “policia ciutadana” i que opera, fora de la legalitat, en un 80% de la Costa Chica de Guerrero. Es caracteritza per dur a terme levantones [segrestos i desaparicions], extorsions i execucions.

D’on provenen, principalment, les amenaces a la llibertat de premsa a Guerrero?

De funcionaris públics, grups armats i grups de narcotràfic, que controlen les policies ciutadanes, i de la policia comunitària.

A finals de l’any passat va arrencar el mandat d’Andrés Manuel López Obrador. Quines expectatives genera aquest nou context pel que fa a la seguretat dels i les periodistes?

Esperem un augment de les agressions. El mateix president de la República ens ha atacat amb els missatges contra la llibertat de premsa que emet des de les seves mañaneras [conferències de premsa diàries], des d’on ha qualificat com a premsa “fifí” la que ha estat crítica amb el seu govern.

Hi ha diferències entre les violències que pateixen les dones i homes periodistes?

Sí. En el cas de les dones s’invisibilitza la seva feina d’investigació, i per tant es desvia l’atenció dels motius reals de les agressions que pateixen.

Què es pot fer des d’aquí per donar suport a la defensa dels drets humans a Guerrero?

Cal visibilitzar que Guerrero és un Estat on projectes de defensa de drets tan nobles com les policies comunitàries han estat utilitzats al servei de la impunitat. És un Estat que es lucra amb la defensa de drets, i que utilitza les policies ciutadanes com a braç armat per posicionar càrtels de tràfic de droga a les diferents regions.

Tens actualment algun projecte entre mans que t’agradaria compartir?

Amb el temps, voldria impulsar un portal digital per informar des d’una perspectiva feminista a les regions més patriarcals de l’Estat de Guerrero.

Activistes relacionats i relacionades amb Yanely Fuentes

Wendy Quintero

Nicaragua
Defensa de la democràcia i de la llibertat d’expressió i opinió.
Zaina Erhaim

Zaina Erhaim

Síria
Dret a la llibertat d’opinió, d’expressió. Dret de les persones refugiades.
Yanely Fuentes

Yanely Fuentes

Mèxic
Dret a la llibertat d’informació, expressió i opinió
Teresa Montaño; Reyna Ramírez

Teresa Montaño i Reyna Ramírez

Mèxic
Defensa de la llibertat d’expressió.