Ciutats Defensores dels Drets Humans denuncia l’assassinat d’Óscar Oquelí Domínguez, defensor del riu Guapinol  

Des de Ciutats Defensores dels Drets Humans condemnem rotundament l’assassinat d‘Óscar Oquelí Domínguez Ramos, defensor del riu Guapinol i del Parc Nacional Carlos Escaleras i germà del també defensor i president de la Junta de l’Aigua del Guapinol Reynaldo Domínguez. Aquest últim va participar a la XI edició del programa de “Ciutats Defensores”.

Segons denuncia el Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics (CMDBCP) de Tocoa, el crim va tenir lloc el 15 de juny a localitat del Guapinol, al departament de Colón, Hondures. La mare del defensor, també present al moment de l’atac, presenta ferides causades pels trets. 

Es tracta del tercer assassinat d’enguany a defensors del riu Guapinol, un any nefast per la comunitat que va començar amb l’homicidi d’Aly Domínguez, l’altre germà de l’Óscar i el Reynaldo, i el Jairo Boilla, també activistes pels drets mediambientals.   

Imatge publicada per “Guapinol Resiste”

La lluita contra el projecte miner  

El territori del Guapinol és des del 2018 escenari d’explotació de recursos naturals en detriment de la comunitat local. Aquell any va iniciar el calvari: l’empresa hondurenya Inversiones Los Pinares, del grup Emco,  va començar a construir una carretera per accedir a la muntanya de Botaderos, causant la sedimentació del agua del riu Guapinol, impedint que la comunitat se’n pugui beneficiar. 

A més, la concessió i explotació minera, a càrrec del mateix grup empresarial, de la zona central de l’àrea protegida on es troben les fonts d’aigua, va despertar major alarma a la comunitat, vista l’amenaça, cada vegada més propera, de desplaçament forçat per manca d’accés a recursos bàsics. 

Reclamant el seu dret a l’aigua, activistes i membres de la comunitat es van manifestar per expressar la seva oposició als projectes. La resposta de les autoritats va ser contundent:  vuit activistes involucrats en les protestes pacifiques van ser posats en presó preventiva al setembre de 2019

La campanya de suport als defensors de l’Aigua del Guapinol  

Per exigir l’alliberament dels vuit defensors injustament i il·legalment empresonats – ja que el codi penal hondureny no preveu presó preventiva per als delictes dels quals se’ls acusa – des del projecte Ciutats Defensores vam posar en marxa una campanya de suport.   

Des de CDDH sol·licitem a les autoritats competents que investiguin de manera imparcial els fets ocorreguts i que garanteixin la justícia i la protecció dels defensors i defensores dels drets humans. 

Els vuit defensors de l’Aigua del Guapinol que es trobaven en presó preventiva.

Per saber-ne més:  

Notícies relacionades

Qui són les i els defensors convidats a la gira de tardor de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”?  

20/09/2023
Des del 2 fins a l’11 d’octubre, set defensors i defensores dels drets humans visitaran...

Carlos Guadamuz del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més: “A Nicaragua, la tortura s’ha institucionalitzat”  

06/09/2023
Després de les protestes que van esclatar l’abril de 2018 a Nicaragua, un règim cada...

Leiria Vay: “A Guatemala no hi ha democràcia perquè als pobles indígenes no ens deixen participar”

14/08/2023
Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes, que es va commemorar el 9 d’agost...

Conèix tots els defensors i les defensores

Dora Muñoz

Colòmbia
Drets dels pobles indígenes. Dret al mediambient.

Adenike Oladosu

Nigèria
Dret al mediambient. Drets de les dones.

Justino Piaguage

Equador
Defensa del mediambient