Nasrin Sotoudeh (Iran)

Condemnada a 38 anys de presó per defensar els drets de les dones a l’Iran

La Nasrin Sotoudeh és una advocada iraniana referent en la lluita pels drets humans al seu país. És defensora dels drets de les dones, de la infància, de les minories, de periodistes independents i d’activistes, entre d’altres.

En els darrers anys, ha estat especialment visible la seva denúncia contra l’ús obligatori del hijab i la seva tasca de suport al moviment de dones que el rebutgen. El seu compromís amb els drets i les llibertats col·lectives l’ha situat en el punt de mira de les autoritats iranianes, que des de juny de 2018 la retenen empresonada, primer a la presó d’Evin i actualment a Qarchak.

La seva condemna, anunciada al març de 2019, ha estat interpretada per Amnistia Internacional (AI) com un missatge adreçat a tota la dissidència. Sumada a una sentència anterior de 5 anys de presó, la pena que recau actualment sobre Sotoudeh vol ser “exemplar”: 38 anys de reclusió i 148 fuetades.

Sotoudeh, que ja havia estat empresonada entre 2010 i 2013, ha dut a terme diverses vagues de fam per protestar, entre altres, contra les condicions que es viuen a les presons iranianes. En la darrera, realitzada durant els mesos d’agost i setembre de 2020, va posar en el centre de la seva denúncia la situació generada a les presons en el marc de la COVID-19, i va reclamar l’excarceració de les preses i presos polítics.

L’esforç de 46 dies de vaga de fam va agreujar la seva salut fins al punt de fer necessari un permís mèdic de poques setmanes per recuperar-se fora de la presó. Des de principis de desembre del 2020, l’activista es troba de nou empresonada, malgrat haver estat diagnosticada de COVID-19 abans de retornar-hi.

La persecució contra Sotoudeh i la seva família s’inscriu en un patró sistemàtic de repressió contra la llibertat d’expressió, reunió i associació a l’Iran. Des d’Amnistia Internacional denuncien, entre altres, l’ús letal de la força per part del govern per aixafar protestes, amb centenars d’assassinats i milers de detencions arbitràries, i la intensa repressió del moviment que lluita contra l’ús forçós del hijab.

En aquest context, des del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per reclamar a la República Islàmica de l’Iran:

  • Que posi en llibertat de manera immediata i incondicional a la defensora dels drets humans Nasrin Sotoudeh, que està empresonada únicament per l’exercici legítim i pacífic dels seus drets i llibertats fonamentals.
  • Que garanteixi la seguretat i la llibertat de les defensores i defensors dels drets humans de l’Iran.
  • Que aturi l’assetjament i la intimidació de familiars d’activistes que treballen per a la defensa dels drets humans.

Per saber-ne més:

Activistes relacionats i relacionades amb Nasrin Sotoudeh (Iran)

Mai Shanin, Iris Gur - Combatants for Peace

Mai Shanin & Iris Gur

Palestina i Israel
Dret a la pau.

Sara López

Mèxic
Drets dels pobles indígenes. Dret al medi ambient.

Bisharo Ali Hussein

Kenya
Drets de les dones. Drets de les persones migrades i refugiades.

Desirée Bela Lobedde

Espanya
Defensant els drets humans des de Catalunya: activisme antiracista