Abdulhadi Al-Khawaja

Dret a la llibertat d’opinió i expressió
Bahrain
Centre de Drets Humans de Bahrain

L’Abdulhadi Al-Khawaja és un defensor dels drets humans de Bahrain. Després de participar en diverses manifestacions pacífiques durant la Primavera Àrab, va ser detingut el 9 d’abril del 2011 i, segons testimonis de la seva família, va ser també colpejat. El 22 de juny d’aquell any, va ser condemnat a cadena perpètua pel Tribunal de Seguretat Nacional, un tribunal militar; aquesta sentència va ser confirmada posteriorment per un altre tribunal militar. Tretze activistes més van ser també condemnats: sis a cadena perpètua, quatre a quinze anys de presó, dos a cinc anys, i un a dos anys.

A la presó, a Al-Khawaja se li van negar les visites i se li va impedir seguir el tractament mèdic que rep a causa dels seus problemes de sucre. L’activista ha denunciat que ha estat sotmès a tortura i maltractaments, com a conseqüència dels quals va haver de ser ingressat a l’hospital militar de la Força de Defensa de Bahrain, a Al Riffa.

Un observador d’Amnistia Internacional, present en una de les sessions d’apel·lació, el 6 de setembre de 2012, va concloure que no es pot presentar davant del tribunal cap prova que acrediti que Abdulhadi Al-Khawaja i els altres tretze activistes van cometre un delicte o van participar en actes violents. Amnistia Internacional considera que aquests catorze activistes no van tenir un judici just i que tots ells són presos de consciència, empresonats únicament pel seu exercici legítim i pacífic dels drets a la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió.

El 25 d’agost del 2014, l’Adulhadi va iniciar una vaga de fam que va durar 30 dies. La família ha explicat que l’activista va posar fi a aquesta vaga perquè altres detinguts que també la mantenien estaven emmalaltint. Els va dir que acabessin amb la vaga, i li van respondre que només ho farien si ell ho feia també. L’Abdulhadi va finalitzar la vaga de fam el 23 de setembre, i els altres detinguts van seguir el seu exemple.

Una de les filles de l’Adulhadi, la Maryam Al-Khawaja, que va participar l’any passat al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, va ser detinguda diverses vegades entre l’agost i el setembre del 2014. Una altra filla, la Zaynab Al-Khawaja, també ha estat empresonada diverses vegades. Després de passar un any a la presó per demanar la llibertat del seu pare, va ser alliberada al febrer del 2014. De nou, el 14 de març del 2016 la Zaynab va tornar a ser detinguda a casa seva i va ser traslladada a la presó, juntament amb la seva filla de 15 mesos d’edat. Va ser condemnada a tres anys de presó per haver trencat una fotografia del rei Hamad bin Issa Al Khalifa de Bahrain. El 31 de maig del 2016, les autoritats judicials van ordenar suspendre la sentència, i la Zaynab va ser posada en llibertat per “raons humanitàries”.

EXIGIM LA LLIBERTAT D’ADBULHADI AL-KWAHAJA! FIRMA LA PETICIÓ I AJUDA’NS A DIFONDRE-LA:
https://www.thepetitionsite.com/es-es/503/652/876/libertad-para-abdulhadi-al-khawaja-preso-de-conciencia-de-bar%C3%A9in/

Activistes relacionats i relacionades amb Abdulhadi Al-Khawaja

Wendy Quintero

Nicaragua
Defensa de la democràcia i de la llibertat d’expressió i opinió.
Zaina Erhaim

Zaina Erhaim

Síria
Dret a la llibertat d’opinió, d’expressió. Dret de les persones refugiades.
Yanely Fuentes

Yanely Fuentes

Mèxic
Dret a la llibertat d’informació, expressió i opinió
Teresa Montaño; Reyna Ramírez

Teresa Montaño i Reyna Ramírez

Mèxic
Defensa de la llibertat d’expressió.