Els i les defensores dels Drets Humans 

En total, des del 2013, hem convidat a 65 persones defensores dels drets humans, d’un total de 33 països d‘arreu del món, molts dels quals estan amenaçats, perseguits i han estat privats de llibertat. Treballen, s’organitzen i lluiten per defensar els drets de les dones, del col·lectiu LGBTI, a la pau, els de les persones migrades i refugiades, de les minories ètniques i nacionals, a la llibertat d’expressió i opinió, a la memòria històrica, a l’autodeterminació, a un vida digna.

Tanmateix, s’han fet 4 campanyes per exigir l’alliberament de defensors i defensores empresonades per defensar drets civil i polítics. Malauradament, alguns continuen a la presó.

Qui són els defensors i defensores dels Drets Humans?

Segons les Nacions Unides, els defensors i defensores dels drets humans, són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Contribueixen a l’eliminació efectiva de totes les violacions de drets humans i les llibertats fonamentals dels pobles i els individus, tenint com a principis la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana, bastant-se en les normes internacionals dels drets humans.

Promouen la protecció i garantia dels drets civils i polítics i els drets econòmics, socials, culturals i ambientals. Realitzen multitud d’accions; des de reunir, difondre i denunciar informació sobre violacions de drets humans i recolzar a les víctimes nivell jurídic i psicosocial, combatre la impunitat dels responsables de violacions de drets humans, enfortir mecanismes de rendició de comptes, mobilitzar a la opinió pública, entre d’altres. També defensen els drets de col·lectius que viuen discriminacions i opressions (dones, col·lectiu LGBTI, pobles indígenes…).

Sovint la seva tasca comporta un risc per a la seva integritat física i mental, sent molts cops objecte d’atacs i amenaces, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc).

 

Milers han estat detingudes, criminalitzades, privades de llibertat, desaparegudes forçosament i assassinades amb l’objectiu de silenciar les seves lluites, per tant és molt important treballar per garantir la seva seguretat i protecció.

El 9 de desembre de 1998, l’Assemblea General de les Nacions Unides, en virtut de la seva resolució 53/144, va aprovar la declaració coneguda com “Declaració sobre els defensors i defensores de drets humans”, en la que es reconeix que “Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.”

Més recentment, la resolució 60/161, de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de 16 de desembre de 2005 demana, entre altres coses, que: “4. …Els Estats adoptin totes les mesures necessàries, a nivell local i nacional, per garantir la protecció dels defensors dels drets humans, en particular en èpoques de conflicte i de manteniment de la pau”. És aquesta l’obligació que entoma els municipis participants amb el plantejament del present projecte.

Coneix en profunditat els activistes

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

A

Abdulhadi Al-Khawaja

Ahmed Ali

Aisha Altubuly

Aisha Dabo

Aliya Harir

Alma Masic

Amanda Quijano

Amaru Ruiz

Andrés Krakenberger

Ahmed Ettanji

B

Buscarita Roa

C

Caddy Adzuba

Czarina Musni

Candy Chévez

Chema Caballero

Claudia García Giraldo

D

Danilo Chammas

Diana Avella

Diego Quiroga Bonilla

Dimir Viana

E

Edda Pardo

Edilberto Daza

Esperanza Huayama

Essam Daod

Estela de Carlotto

F

Felipe Moreno

Fredi Samuel Vásquez “Snif”

G

Genith Quitiaquez

H

Hassanna Aalia

Hatice Kamer

Hayat Rguibi

Helena Maleno

I

Idagja Lachgare

Ilham Tohti

Issa Amro

J

James Torh

Janahuy Paredes

Jeison Castaño “Jeihhco”

K

Zaina Erhaim

Karen Taxilaga

Zaina Erhaim

Karla Avelar

L

Leiria Vay

Leonard Rentería

Lin Muyizere

Zaina Erhaim

Lucinda Evans

Luz Marina Hache

Lorraine Leete

M

Magaly Castillo

Manal Tamimi

Marcelline Nyiranduwamungu

Marco Antonio Arana Zegarra

Margarita Pineda

María Doris Rivera Ríos

Zaina Erhaim

María Sol Taule

Marisa Franco

Maryam Al-Khawaja

Meir Margalit

Morena Herrera

N

Nataniel Hernández

Nahun Lalin

O

P

Patricio Vindel

Pedro Pantoja

Q

R

Ramón Esono

Rebiya Kadeer

Ruth Mumbi

S

Sandra Zambrano

Silvia Berrocal

Sonia Mankongo

Spitou Mendy

Sunitha Krishnan

T

Tun Khin

Txema Urkijo

Teresa Montaño i Reyna Ramírez

U

V

Valdênia Paulino

Valdênia Paulino

Vania Arana

Victor Ochen

Victoire Ingabire Umuhoza

W

Wafae Charaf

X

Y

Yaneli Fuentes

Yolanda Oquelí

Zaina Erhaim

Yurany Cuellar

Z

Zaina Erhaim

Zaina Erhaim